Svindel via troverdig tekstmelding


Flere har kontaktet NorSIS om at de har mottatt tekstmeldinger som ser ut som de kommer fra Posten. Svindelen spiller på tillit, tidspress og utspekulerte metoder, som å sjekke internettleverandøren din for å gjøre den mer troverdig.

Svindelen er ganske finurlig utformet, og følger trenden hvor svindlere bruker mer personlig informasjon og tillit til tjenester for å virke troverdig.

 

Slik fungerer den:

Man mottar en tekstmelding som ser ut som den kommer fra Posten. Denne legger seg sammen med andre meldinger fra Posten, f.eks. hentemeldinger for pakker. Meldingen inneholder en lenke som man blir oppfordret til å følge. Dette er en melding som er “spoofet”, det vil si at de har endret avsender av meldingen, slik at den ser ut som den kommer fra Posten. Dette er svært enkelt å gjøre, og får den til å se troverdig ut. Vær oppmerksom på at de også kan velge andre avsendere som det er sannsynlig at du har fått meldinger fra. I meldingen er det en lenke. Trykker man på denne kommer man til en side med en gratulasjonsmelding fra internettleverandøren din. Denne siden sjekker IP-adressen din og kan dermed finne ut hvem du har som internettleverandør. Dette gjør svindlerne for å gjøre svindelen enda mer troverdig. Se eksemplene under.

 

Deretter får du tilbud om en veldig billig mobiltelefon. Det oppgis at det bare er to telefoner igjen, samt at det startes en nedtelling. Dette gjør de for å skape tidspress og stresse deg slik at du ikke skal rekke å tenke deg om.

 

Til slutt ber de om adresse og kontaktinformasjon, samt kredittkortopplysninger og CVC-kode. De har da den informasjonen de trenger.

NorSIS anbefaler

Man bør ikke gi fra seg personlig informasjon når man følger lenker. Skal man gjøre det, må man være sikker på at man er på en trygg side.

Har man gitt fra seg kredittkortinformasjon anbefales det at man straks sperrer kortet sitt.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.