Supportsvindlerne med nye metoder.


Microsoft advarer mot falske blåskjermer.

I et blogginnlegg advarer Microsoft mot en spesifikk skadevare, SupportScam: MSIL/Hicurdismos.A. Mens en virkelig blåskjerm er et signal om en stort sett uopprettelig feil med påfølgende krasj i systemet, bruker Hicurdismos en tilsvarende skjerm til å lokke brukerne til å ringe et supportnummer.

Ved å ringe nummeret får ikke brukerne hjelp til å rette det virkelige problemet, altså skadevaren som sørger for at den falske blåskjermen vises. I stedet kan de bli narret til å installere enda mer skadevare, i den tro at dette er botemidler mot blåskjermen.

På mange måter er dette en omvendt «Microsoft-svindel». For tradisjonelt er det svindlerne som ringer mer eller mindre vilkårlige personer og forteller at de er noe galt med pc-en deres. Men nå oppfordres altså ofrene til å ringe svindlerne.

Ifølge Microsoft kan man ta det som et sikkert tegn på at pc-en er infisert dersom man får en blåskjerm som inneholder kontaktinformasjon.

De ekte blåskjermene inneholder ikke kontaktinformasjon, bare en feilkode og instruksjoner om å søke på nettet etter mer informasjon.

Microsoft opplyser at Hicurdismos infiseres pc-en ved at installasjonsfilen, som heter setup.exe, automatisk lastes ned fra kompromitterte nettsteder. I Microsofts nettlesere fører dette til at brukeren blir spurt om filen skal kjøres. Dersom det dreier seg om ukjent eller ondsinnet programvare, blir det samtidig vist en advarsel. Men tydeligvis er det ikke alle som legger merke til eller bryr seg om denne.

Ikonet til installasjonsfilen kan for øvrig minne om ikonet til Microsoft Security Essentials.

I blogginnlegget beskrives metodene Hicurdismos bruker for å generere blåskjermen. Dette inkluderer skjuling av muspekeren og deaktivering av “Oppgavebehandlingen”. Det sistnevnte hindrer at brukeren kan deaktivere prosessen.

Microsoft anbefaler å skanne pc-en med Windows Defender Offline ved mistanke om infeksjon.

Kilde og mer informasjon her: SC Magazine og Digi.no

Les mer på NettVett om hvordan unngå svindlere på nett.