Stort ran av virtuell valuta


Omfattende angrep mot Seagate Central NAS

Kriminelle har i det siste utført omfattende angrep mot Seagate Central NAS, en type nettverksdisk som mange bruker hjemme. Angrepet bruker nettverksdisken som en dør til datamaskinene som er koblet til denne, og deretter går de kriminelle på jakt etter virtuell valuta.

Miner-C, også kjent som PhotoMiner, er spesifikt laget for å bryte seg inn i nettverksdisken, og deretter for å stjele såkalt Monero valuta. Denne er kanskje mindre kjent enn det BitCoin er, men fungerer etter samme prinsipp.

Forskere har avdekket at hele 5000 av de 7000 nettverksdiskene som er tilgjengelige fra internett har blitt rammet. Det antydes at de som står bak skal ha tjent over 700.000 NOK på angrepene så langt.

Det spesielle her er at de som blir rammet ikke selv blir frastjålet penger, men at deres datamaskiner brukes til å “grave” etter virtuell valuta. Monero og BitCoin er begge basert på Blockchain-teknologien, der valutaen beskyttes av kryptomekanismer. Som ved annen kryptering, kreves det stor regnekraft dersom kryptoen skal brytes. Ved å fordele arbeidet på tusenvis av datamaskiner (for eksempel helt vanlige folk sine hjemmedatamaskiner), så kan de kriminelle skaffe seg nok datakraft til å begå et slikt ran.

Dette er først og fremst en påminnelse til eiere av de aktuelle nettverksdiskene å beskytte dem bedre. De må ikke lenger gjøres tilgjengelig for alle på internett, og datamaskiner som har blitt rammet av Miner-C må renses.

Men; det er også en påminnelse om hvor viktig det er med god netthygiene. I dette tilfellet blir ikke eierne av datamaskinene direkte rammet, men de muliggjør kriminell virksomhet mot andre. Ved å beskytte seg og sine enheter bedre, øker beskyttelsen for de rundt seg. Det handler om å ta ansvar, og å se nytten av det en selv kan gjøre.

Les mer om saken her: http://news.softpedia.com/news/cryptocurrency-mining-malware-discovered-targeting-seagate-nas-hard-drives-508119.shtml