“Stopp. Tenk. Klikk”.


August er oppstartsmåned for skoler, høyskoler og universitet. Mange ser frem til å komme i gang med et nytt lærerikt skoleår. Oppstarten bør også omfatte en oppsummering om hva man skal beskytte seg mot på nett og hvordan. Spesielt gjelder dette de aller yngste brukerne.
Både lærere og foreldre oppfordres til å sette av tid til å snakke med barna om trusler og tiltak for trygt å ferdes på nett. En enkel regel som gjelder for alle brukere uansett alder, er “Stopp. Tenk. Klikk”.

NorSIS anbefaler foreldre og lærere til å snakke med barn om sikker bruk av nettet:

1)    Vær forsiktig med hvilken type informasjon du deler på nett og i sosiale medier. Du trenger ikke dele hele navnet ditt, adressen din eller mange nærbilder av deg. Lån heller aldri ut passordene dine til andre. Din personlige informasjon skal bare være din, og ikke deles med andre.

2)   Snakker du med fremmede på nett, så vær nøye med hvilken info du gir fra deg – og husk at det er fremmede du snakker med. Møter du en ukjent på gaten der du bor, så gir du ikke fra deg privat informasjon. Det samme gjelder på nett.

3)  Husk at alt av bilder og filmsnutter du legger ut på nett, kan kopieres og bli publisert på andre nettsteder av folk med helt andre hensikter.

4)  Opplever du noe på nett som er støtende, mobbing eller annet ubehagelig – så snakk med en voksen eller kontakt www.slettmeg.no

5)  Internettkriminelle sender e-poster hvor de vil forsøke å lure deg til å trykke på bilder, se en film eller en lenke til noe morsomt. Åpne derfor kun epost fra folk du kjenner og trykk ikke på lenker du ikke vet hva er. Husk: Stopp. Tenk. Klikk.

Se også mer informasjon her:” Hvordan kommunisere med barn og unge om nettvett

PC-en må også vedlikeholdes for at den skal være sikker. Noen viktige råd er:
* Oppdater alle programmer og operativsystemet. Brk automatisk oppdatering der dette er mulig, men oppdater også alle andre programmer. Det finnes verktøy (programmer) som kan hjelpe deg med dette.

* Ha alltid oppdatert antivirusprogram.

* Ta sikkerhetskopi jevnlig av viktig informasjon.

* Velg bra passord.

* Lås datamaskinen når du forlater den med et passord.

Nettet er en fantastisk døråpner, og med litt tanker rundt selve bruken av nettet, blir det også en positiv opplevelse for brukere i alle aldre.

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.