Stopp. Tenk. Klikk – hele året!


Oktober og Nasjonal Sikkerhetsmåned nærmer seg slutten, men NorSIS sitt hovedbudskap “Stopp. Tenk. Klikk” gjelder hele året.

Budskapet er relevant i mange situasjoner vi alle kan gjenkjenne. Alt i fra eposter fra en eller annen bank som ber oss oppgi personlige opplysninger, svindelfakturaer, til forespørsler fra falske profiler via sosiale medier.

Når de fleste i tillegg har en hektisk uke med mye som skjer på en gang, så er det lett i farten å klikke på det du ikke skulle ha klikket på. Men med litt sunn skepsis mot all den flom av forespørsler hver enkelt må forholde seg til daglig, samt «Stopp. Tenk. Klikk» i ryggmargen – så vil flere svindelforsøk bli stoppet.

Selv mottok NorSIS denne uke er fiktiv faktura i styreleders navn. Tilsynelatende en helt grei faktura, men et trenet øye klarte å fange opp at dette var en svindelfaktura fra «OfficeDirect». Fakturaen er utformet slik at mottaker ofte oppfatter det som en faktura for et gjennomført kjøp. Men det er i realiteten et tilbud på kjøp av officepakker og produkter. Godt kamuflert, men mulig å oppdage ved å ha gode rutiner for kontroll, samt være oppmerksom – “Stopp. Tenk. Klikk”.

 

NorSIS anbefaler

Svindlerne bruker ofte frykt, tillit eller fristelser for å lokke deg til å klikke på noe eller gi fra deg personopplysninger. Vær bevisst dette og ha en sunn skepsis til innhold i epost og tilbud du får fra ulike steder.

– Følg med på nyheter om ulike typer svindel, slik at du er bevisst dette.

– Les vår veiledning om nettsvindel og lær mer om dette.

– Det gamle ordtaket «Er det for godt til å være sant, så er det det» gjelder fortsatt.

 

Les mer:

DinSide om svindelfaktura.

Mer om svindel knyttet til Bank-ID

Nettsvindel – historien bak.