Sosiale medier – en trussel mot virksomheter


Trusler gjennom sosiale medier øker for virksomhetene.Dette viser en en analyse gjort av Proofpoint’s Nexgate i perioden fra juli 2013 til juni 2014. Analysen har i utgangspunktet fokusert på de største virksomhetene i USA, de såkalte Fortune 100, men andre virksomheter er også utsatt.

Truslene virksomhetene møter er blant annet kontokapring og innholdsbaserte trusler som ondsinnede lenker og phishingforsøk.

Devin Redmond, visepresident og general manager i Proofpoint’s Nexgate uttaler til ComputerWeekly at virksomhetene taper penger ved omdømmetap gjennom egne kanaler i sosiale medier. Videre uttaler Redmond at virksomhetsrelaterte sider, profiler og kontoer i sosiale medier er den neste store angrepsflaten for svindel, phishing, hacking og datatyveri.

Nøkkelfunn fra undersøkelsen fra Fortune 100 virksomhetene:

  • 40% av Facebook-kontoer er falske
  • 20 % av Twitter-kontoer er falske
  • Spam på sosiale medier har økt med 658 % siden midten av 2013

Hovedmålet til trusselaktørene er i hovedsak i stjele informasjon fra kunder, skade omdømmet, manipulere markedet eller ulike former for internettsvindel. Selv om denne analysen ble utført på Fortune 100-virksomheter, så er norske og mindre virksomheter også utsatt for slike trusler. Det er viktig at vi som forbrukere er våkne og tenker over hva vi gjør og klikker på når vi er på internett.

NorSIS anbefaler

  • Vurder avsender og nettsider nøye, før du oppgir informasjon
  • Sjekk om adressen er feilstavet eller slutter på .com istedenfor .no, etc.
  • Forsikre deg om at nettsider hvor du gir fra deg personlige informasjon o.l. krypterer sidene (se etter: https://)
  • Bruk e-postfilter, brannmur og antivirus

Les mer

ComputerWeekly

Les mer i veiledning om nettsvindel og om phishing

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.