Sørg for å avinstallere Adobe Flash fra datamaskinen din nå


Adobe har avsluttet sin tekniske støtte for Flash. Det betyr at det ikke kommer flere oppdateringer for programmet. Du bør derfor avinstallere Flash umiddelbart. Hvis ikke kan det være en vei inn i datamaskinen din for hackere.

Flash er en programvare som har hatt svært mange sårbarheter, helt siden programmet ble lansert. Disse har som regel vært kjente, og de har blitt utnyttet i stor stil for å «komme inn» på maskiner med Flash. Det skulle gjerne ikke mer til enn at du gikk inn på en nettside med elementer kontrollert av hackere. Det kunne for eksempel være en falsk annonse som trengte Flash for å vises. Når du så på annonsen, med en versjon av Flash som ikke var oppdatert, var det en inngang til din maskin for de som stod bak annonsen. Selv om Adobe fortløpende rettet sårbarhetene i programmet med oppdateringer, har det alltid vært slik at de som ikke oppdaterte programmet raskt nok, hadde et sikkerhetsproblem når de brukte Flash.

Hvorfor fases Flash ut nå?

Programmet brukes i hovedsak til å vise nettinnhold som spill, animasjoner og videoer. Ettersom det har blitt utviklet nye programmer og løsninger som gjør det samme som Flash, har programmet blitt faset ut. Det har likevel blitt laget sikkerhetsoppdateringer fortløpende. Dette er det slutt på nå.
Etter nyttår som var (31. desember 2020) kommer det ikke flere sikkerhetsoppdateringer. Det betyr at mulige sårbarheter ikke vil rettes. Har du programmet, bør du derfor avinstallere det nå. Da unngår du at noen utnytter sårbarheter som dukker opp for å få tilgang til din maskin.

Hvordan sjekke om du har Flash og hvordan avinstallere det?

Ingen vanlige brukere skal trenge Flash. Dersom du lurer på om du har programmet på datamaskinen din eller trenger hjelp til hvordan du skal avinstallere Flash fra maskinen din, finner du oppskriften på det i denne veilederen.

Se opp for oppdateringssvindel

Dette betyr også at dersom du får en melding om å installere eller oppdatere Flash kan du være ganske sikker på at det er svindel. Ikke klikk, last ned eller installer fra slike meldinger.