Skolestart med fokus på nettvaner for barn


Nettvettregler for barn og unge

Denne uken har det vært skolestart for barn over hele landet. Mange gleder seg til å lære mer og få nye venner. Men for mange barn er også internett en allerede etablert arena både for læring, spill og lek med andre. Men skillet mellom det fysiske rom og det digitale livet er ikke alltid like klart.

Mange barn blir i starten av skoleåret fulgt av sine foreldre på veien til skolen. Man lærer hva man skal passe seg for – slik som å ikke gå over veien før det er klart og ikke snakke med fremmede. Samme veiledning trenger mange barn og unge slik at de også kan ferdes trygt på nettet. På nettet er det også steder man ikke bør gå, mennesker man ikke bør snakke med eller dele informasjon med. Dette er informasjon barn bør få med formål at det skal fremme trygg bruk og ferdsel på nett, samt øke bevisstheten hos barn om hvordan nettet fungerer.

Nettvett oppfordrer til at det settes klare grenser for barna og vi oppfordrer alle foreldre og skoler til å dele nettvettregler med sine barn og elever:

Nettvettregler for barn og unge

  1. Vær mot andre på nettet som du vil at andre skal være mot deg.
  2. Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv.
  3. Snakk med en voksen hvis du opplever noe ubehagelig på nett.
  4. Ta med en voksen eller en venn om du skal møte noen du har chattet med.
  5. Tenk deg om før du laster ned noe fra nettet. Det kan ligge virus og spionprogrammer sammen med filene du laster ned.
  6. Gi ALDRI ut passordene dine til noen.
  7. Spør om lov før du skriver om noen eller legger ut bilder av andre.
  8. Sjekk alltid hvem som har laget informasjonen du finner – husk at alle kan legge ut noe på nett.

Både barn, foreldre og lærer kan ha stor nytte av tjenester som nettvett, du-bestemmer.no og reddbarna sine nettvettregler. De gir råd, veiledninger og har kompetanse knyttet til barn og unge på nett. Dersom man likevel skulle oppleve hendelser på nett som er krenkende eller ubehagelig på noe vis, så er det hjelp å få fra NorSIS sin gratistjeneste slettmeg.no. Og dersom anmeldelse vurderes, så bør det lokale politikontor kontaktes.

Barns liv er i dag også på nettet og er stort sett knyttet til positive opplevelser. Men viktig at man snakker med barna om nettopplevelser, bruken og konsekvenser. Sistnevnte f. eks ved nettspill og fristelser ved å kjøpe – som igjen kan ramme økonomisk.

Barn får via nettet tilgang til hele den digitale verden. Med bedre digital dømmekraft og litt følge av foreldre og lærere på den digitale veien videre, så kan det bli en flott, lærerik og underholdene opplevelse for barna.

 

Les mer på:

Du – bestemmer.no

www.reddbarna.no

www.nettvett.no

www.slettmeg.no

 

 

 

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.