Sikkerhetsrapporter, hacking og virus, også en del av romjulen


Da står det 2018 på kalenderen, og vi er i gang med et nytt år hvor vi kan anta at informasjonssikkerhet ikke vil fremstå som et mindre viktig tema. Gjennom romjula har media trukket frem noen saker som vi i NorSIS ønsker å fremme for våre lesere. Dette er saker og omtale av temaer vi antar vi vil se mer av gjennom 2018.

Ny sikkerhetsrapport: Datamaskinen din kan bli en bitcoin-zombie

Kryptokriminelle kan ta over PC-en din, gjøre den tregere – og bruke den til å utvinne bitcoin og annen kryptovaluta uten at du aner det.

Kryptovaluta og blokkjedeteknologi åpner mange dører og muligheter, og hvor det kan tjenes kjappe penger, finnes det også som regel kriminelle.Et av verdens største datasikkerhetsselskap – Kaspersky – sier, 2018 vil være året for mer utspekulerte dataangrep fra det de kaller kryptokriminelle.

Les mer her.

https://e24.no/boers-og-finans/bitcoin/ny-sikkerhetsrapport-datamaskinen-din-kan-bli-en-bitcoin-zombie/24213247

 

Nytt Facebook-virus kaprer PC-en din for å utvinne kryptovaluta

Eksperter advarer mot nytt virus som spres via Facebook Messenger.

IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro har oppdaget et nytt skadelig program som sprer seg via Facebook Messenger og kaprer datamaskiner som blir brukt til å generere kryptovaluta. Den skadelige programvaren kalles for Digimine og spres via filer du får tilsendt i messenger. Filene utgir seg for å være en videofil. Så vidt vi vet er ikke nordmenn berørt i noen særlig grad.

Ler artikkelen i sin helhet her:

https://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/digmine-cryptocurrency-miner-spreading-via-facebook-messenger/

 

Hacking av e-postkonto

Svindlerne sender ut e-post fra offerets e-post konto og ber om overføring av en sum penger i størrelsesorden 14-19000 kroner

I tiden før jul og i romjula har vi fått henvendelse om en rekke saker hvor svindlere har overtatt kontrollen over en persons e-postkonto. Fra offerets konto har det blitt sendt ut en e-post til alle personene tilknyttet vedkommendes kontaktliste. Her benyttes offerets navn og at vedkommende er på tur i utlandet, gjerne Ukraina, hvor det har oppstått problemer som gjør at han eller hun trenger penger. Videre har vi sett at innholdet i innboksen til offeret blir slettet. Det har også vært utfordringer knyttet til at innstillinger på kontoen har blitt låst, og at det dermed også har blitt vanskelig å endre passord eksempelvis. NorSIS/Slettmeg.no kan kontaktes for bistand dersom du er utsatt for et slikt problem.

Dersom dette skjer deg og din konto, eller du på generelt grunnlag vil sikre din e-postkonto må du gå inn på din kontoen å skifte passord, samt sette på 2-trinns bekreftelse. Dette kan du lese om her: https://nettvett.no/sikker-palogging

 

 

Vi i NorSIS vil gjennom 2018 intensivere vårt arbeid med Nettvett.no og utvikle flere veiledninger som vil kunne hjelpe både virksomheter og befolkningen til å sikre sin digitale hverdag og gjøre de rette valgene knyttet til informasjonssikkerhet.

Vi ser frem til året vi nå har tatt fatt på.