Sikker sommerferie


Skal du reise bort i sommer – bruk en regnværsdag på å forberede en sikker ferie.

– Når du pakker med deg smarttelefonen, iPad-enn eller PC-en på ferie, bør du også pakke ned litt informasjonssikkerhet i mentalbagasjen.

I ferien bruker vi nettet annerledes; vi sjekker været, leser aviser, åpner e-post og bruker nettbanken fra hytteveggen, internettkafeen eller hotellrommet. Vi handler kanskje på noen nye nettbutikker som har sommersalg. Kanskje blir vi litt sløve og lite årvåkne når sola steker også…
Her er noen sikkerhetstips til ferien:

Før ferien:

 • Ta sikkerhetskopi før du reiser, slik at du ikke mister viktige bilder, dokumenter og annen informasjon for alltid, dersom uhellet er ute. Sjekk også at sikkerhetskopien fungerer!
 • PC og mobil med sensitiv informasjon må sikres med kryptering slik at uvedkommende ikke får tak i informasjonen om PC-en blir stjålet. Husk at det er informasjonen som er verdien din.

På ferie:

 • Vær oppmerksom når du bruker en PC i det offentlige rom. Det er lett for kriminelle å få tak i dine personlige opplysninger, som brukernavn, fødselsnummer, passord, PIN-koder, bankkonti og kredittkortnumre.
 • Tenk på hva du bruker datamaskinen din til via usikre trådløse nett.
  Informasjonen du sender og mottar kan leses av andre.
 • Bærbare PC-er inneholder gjerne viktig informasjon og må beskyttes:
  • Etterlat ikke PC-en åpenlyst på hotellrom, i bil, på hytta eller lignende.
  • Lås ned verdifullt utstyr. Er det ikke safe på hotellrommet, er det bedre å låse PC-en ned i kofferten enn ikke å gjøre noe. «Do not disturb» lappen på håndtaket gjør at ingen rer opp sengen, men færre personer er innom rommet ditt.
  • Ta med PC-en som håndbagasje når du flyr.
  • I sikkerhetskontrollen må PC-en må legges ut i egen kasse. Det er mye å huske på her, så ikke glem PC-en. Merk gjerne PC-en med et klistremerke slik at du får med deg din egen ut fra sikkerhetskontrollen.
  • Hold alle programmer oppdatert også på ferien. Virus og dataangrep skjer mot PC-er som mangler oppdateringer, så sørg for at det ikke gjelder din PC.
 • Også om sommeren skal netthandel foregå fra anerkjente nettbutikker med kryptert forbindelse (httpS).

Mobiltelefoner og nettbrett må håndteres på samme måte som datamaskiner.
Dagens mobiltelefoner kan sammenlignes med små datamaskiner. De inneholder ofte mye av den samme informasjonen som du finner på din PC.
Det er derfor like viktig, om ikke viktigere å sikre mobiltelefonen.

 • Slå på apparatlås på telefonen Dette er ikke det samme som PIN-kode som kun låser SIM-kortet. Apparatlåsen kan sammenlignes med en skjermsparer med passord. Denne settes normalt til å slå seg på etter en gitt tid med inaktivitet. Normalt finner man dette valget under innstillinger og sikkerhet.
 • Slå på pinkode. PIN koden kreves hver gang telefonen startes på nytt. Om du bytter SIM kort kan du benytte en telefon som kun har pinkode, men ingen andre sikkerhetsløsninger aktivert. Hvordan du aktiverer pinkoden varierer fra telefon til telefon, men normalt finner man dette valget under «Innstillinger» og «Sikkerhet».
 • Installer et sporingsprogram på telefonen din. Det finnes flere programmer som både kan lokalisere telefonen, fjernslette innholdet samt at en alarm kan aktiveres.
  Flere telefonprodusenter tilbyr dette gratis.
  Noen forslag: Prey, Find My iPhone for IPhone/iPad/iPod, Find My mobile for Android
 • Registrer telefonene IMEI nr. på en trygg plass Dette er mobiltelefonens unike identifikasjonsnummer. Du finner det oftest under batteriet i telefonen eller på esken telefonen kommer i. Du får det frem på mobiltelefonen ved å taste *#06#. Med dette nummeret kan du melde fra til operatøren din og få sperret telefonen om den blir stjålet.

Etter ferien: 

 • Sikkerheten økes hvis du endrer PIN-kode og passord for de tjenestene du har brukt når du kommer hjem.
 • Ta sikkerhetskopi av feriebildene!

Les mer i våre veiledningernorsis.no og slettmeg.no

 

NorSIS ønsker deg en god og sikker sommerferie!

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.