Safer Internet day 2022


8.februar 2022 markeres Safer Internet Day over hele verden. Temaet i år er «Sammen for et bedre internett» med særlig fokus på barn og unge. NorSIS jobber for en trygg digital hverdag for alle og støtter det viktige initiativet.

Safer Internet Day arrangeres i år for 19. gang. I Norge markeres dagen med aktiviteter, kurs og konferanser blant annet med aktører som Politiet, Medietilsynet og Barnevakten.

Viktig markering

Mulighetene den digitale hverdagen gir oss er mange, men krever samtidig bevissthet og kunnskap om utfordringene. Den årlige undersøkelsen som Respons Analyse har utført på vegne av NorSIS og Skatteetaten viser at over 100 000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene. Samtidig viste NorSIS-rapporten «Nordmenn og digital sikkerhetskultur 2021» at hundretusener sliter med å mestre de viktigste sikkerhetsrådene.

Vi i NorSIS synes Safer Internet Day er et svært viktig initiativ for å hjelpe flere til å bli tryggere på nett. For å ta gode valg, er man avhengig av kunnskap og informasjon. Derfor er vi opptatt av at alle skal ha den kunnskapen de trenger.

Slik kan du bli tryggere på nett

På nettvett finner du gode råd om hvordan du kan være en trygg nettbruker. Her er noen av dem:

6 råd for å være trygg på nett

  1. Tenk på hva slags informasjon du deler om deg selv med andre
  2. Ikke alle er den de utgir seg for å være. Sjekk hvem som er avsender før du klikker på lenker eller vedlegg du får. Vurder om informasjon er sann før du deler den videre.
  3. Vær grei mot andre. Tenk over om noen kan bli lei seg av det du sier eller gjør
  4. Skru på totrinnsbekreftelse
  5. Bruk alltid kode eller passord på mobilen, nettbrettet og datamaskinen
  6. Hold oversikt over brukerne og profilene dine. Deaktiver eller slett de du ikke bruke

Vi jobber kontinuerlig for å bygge god digital dømmekraft blant innbyggerne i Norge, det gjelder både unge og gamle. Folkeopplysningskampanjen «Stopp – tenk deg om» som vi gjennomførte i 2021 var en viktig del av dette arbeidet.

 Vi tilbyr også gratis e-læringskurs for barn, foreldre og skole på Nettvett. En viktig faktor for at barn og unge skal utvikle sin kompetanse knyttet til digital sikkerhetskultur, er at de har kompetente voksne rundt seg. 

 Noen ganger er det behov for hjelp etter en uønsket hendelse på nett. Slettmeg.no kan du få gratis råd og veiledning. De vanligste henvendelsene til denne tjenesten handler om hjelp til å slette kontoer, utfordringer knyttet til hackede profiler i sosiale medier og bilder/videoer som er delt uten samtykke.

Tidligere saker om Safer Internet Day

NorSIS er opptatt av samarbeid på tvers for å få til gode løsninger for befolkningen. De siste par årene har vi støttet opp om Safer Internet Day på denne måten:

2021

2020

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.