Se opp for falske SMS´er som ber deg betale via lenke


Denne uken advarer både Posten og flere bompengeselskaper mot falske SMS-er som utgir seg for å være fra dem. Dette er svindel fra noen som ønsker å lure fra deg kredittkortnummer og annen informasjon.

Posten har publisert en advarsel på sine Facebooksider. Der viser de også bilde av en falsk SMS-en som er i omløp nå. I den står det at du har mottatt en pakke, men at du må betale manglende porto for å få denne utlevert. Dette er SMS-svindel, såkalt smishing. Denne meldingen er ikke sendt fra Posten, men fra svindlere som ønsker at du skal klikke på lenken som i meldingen og oppgi kredittkortnummeret ditt.

Samtidig har det dukket opp SMS`er som tilsynelatende er fra bompengeselskap. Den sier at du ikke har betalt avgift for en passering gjennom bomringen. Denne meldingen har vært såpass utbredt at dinside.no har advart mot den.

Dette er dessverre ikke et nytt problem, verken for Posten eller andre store, kjente virksomheter. Her er noen eksempler på denne typen svindel:

Sjekk alltid henvendelsen via en annen kanal

Seriøse aktører som Posten vil aldri be deg om å betale noe via en lenke i SMS eller e-post. Dersom du får en SMS eller e-post som ber deg oppdatere eller oppgi personopplysninger eller kredittkortinformasjon bør du gå inn på virksomhetens hjemmeside for å sjekke om du finner samme budskap der.

Dersom du har en innlogging for kundeklubb eller lignende bør du logge deg på der og se om du finner samme forespørsel der. Husk at du ikke må følge lenker i slike SMS-er eller e-poster til nettsiden eller en kundeinnloggingsside, men heller taste det inn adressefeltet.

Hva gjør du dersom du har trykket på en lenke eller gitt informasjon til svindlere?

Dersom du har klikket på lenken og oppgitt kredittkortinformasjon bør du sperre kortet umiddelbart og følge rådene vi gir om å være på vakt mot, oppdage og håndtere ID-tyveri.

Dette kan også være en god anledning til å gå gjennom og endre passordene dine. Husk å ikke bruke samme passord flere steder og skru på totrinnsverifisering på innlogging der du kan.

Les vår veileder om smishing