Se opp for falske hentemeldinger


Vi går inn i det som antas å bli tidenes julehandel på nett, og høysesong for pakkesending. Du er sikkert en av dem som går og venter på at en pakke skal bli levert på døra eller dukke opp for henting i nærmeste butikk eller Postkontor. I takt med antall pakker som blir sendt, forventer vi også økt svindelaktivitet. Svindlere ser alltid etter gode muligheter for å lure travle forbrukere. De sender ut falske meldinger på sms eller epost og utgir seg for å være Posten eller annet fraktvirksomhet.

Du har sikkert mottatt en, eller lest om andre som har mottatt en slik sms:.

Den forteller at det ligger en henteklar pakke på Posten, men med et utestående beløp som må betales før den kan hentes ut. Dette har vært en hyppig brukt svindelmetode nå i høst. Mange har benyttet seg av netthandel og hjemlevering på grunn av koronasituasjonen, og vi forventer derfor ytterligere økning nå som det er vesentlig mer pakker i omløp nå før jul.

Les mer hos Posten: Nettsvindel og falske henvendelser: https://www.posten.no/kundeservice/nettsvindel/

Tillit, frykt og fristelser

Svindlere spiller som regel på tillit, frykt og fristelser. En slik melding spiller nettopp på dette. Vi har tillit til Posten, det er kjent merkevare. Det er en frykt/trussel om at vi ikke kan motta en pakke vi venter på, og pakken er en fristelse i seg selv. Derfor er det fort gjort i en travel tid å gå på en slik melding. Vi leser gjerne meldingen i forbifarten, og klikker og fyller ut før vi har tenkt oss om.

Stopp, Tenk, Klikk

Derfor oppfordrer vi til at du stopper og tenker før du klikker når du mottar noe uventet. Enten om det er en sms eller en epost. Det er ikke bare Posten de utgir seg for å være. Meldingen kan se ut som det kommer fra hvilken som helst aktør som sender pakker, eller nettbutikk du har handlet i. Felles for dem alle, er at «de har oppdaget et problem», gjerne at det må betales et beløp, og at dette kan fikses enkelt ved å klikke på en medfølgende link.

Råd

Vårt beste råd er å se bort fra sms’en eller eposten. «Alle» venter en pakke av et slag nå før jul, og det er lett å tenke at det er en sammenheng mellom pakken du venter på og meldingen. Men det er det ikke. Verken Posten eller andre aktører sender sms eller epost og ber deg betale ekstra frakt eller andre finurlige avgifter.

Mest sannsynlig har du mottatt en sporing på pakken da den ble sendt. Sjekk heller denne sporingen direkte for å være sikker på at alt er i orden.

Last ned Postens app

Et forebyggende råd er å laste ned Posten (eller andre fraktselskaper som PostNord o.l) sin app på din telefon, og registrer deg. Da vil alle pakker som blir sendt til deg med posten automatisk bli lagt til i appen. Der vil du lett kunne se om det er noe problem med sendingen. Da kan du derfor enkelt overse alle tvilsomme sms’er eller eposter som skulle komme angående sendinger.