Russland utvider kontroll av internett og borgere


Vil tvinge selskaper som Google til å lagre informasjon på servere i Russland

Aftenposten skriver denne uke om at Russland iverksetter en ny lov som innebærer at internettselskaper må flytte data om russiske borgere, til russiske servere, ellers risikerer de å bli blokkert fra nettet.

Russland utvider dermed sin kontroll av internett og borgere. Lovendringen tvinger selskaper fra hele verden som samler eller behandler personopplysninger til å lagre informasjonen på servere plassert i Russland, skriver Financial Times.

I tillegg sier loven at utenlandske selskaper ikke skal eie mer enn 20 prosent av russiske medier.

– I praksis betyr det at dersom tjenester som Facebook, Google eller norske tjenester skal være tilgjengelige for russere, må servere være plassert i Russland. Aktører som ikke er russiske må opprette næringsaktivitet i Russland for å være tilgjengelige, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge til NRK.

Han sier Russland har laget et lovverk som åpner for å koble Russland fra internett og sikre at russere bare har tilgang på informasjon som finnes i Russland.

– De kaller det sikkerhet og personvernlovgivning. Det er egentlig ganske absurd. Dette undergraver hele grunnprinsippet om det frie og åpne nettet hvor vi som mennesker tar i bruk tjenester og informasjon rundt i verden der det er publisert og gjort tilgjengelig slik vi selv ønsker, sier han.

Flere selskaper som påvirkes kritiserer Russland for å hjelpe sikkerhetstjenesten i landet til å overvåke kommunikasjon på nettet.

– Det har ingenting å gjøre med beskyttelse av datainformasjon, slik de sier. De vil at utenlandske selskaper skal sette sine servere på russisk territorium fordi de vil ha tilgang til informasjonen, sier Andrei Soldatov, forfatter av den kommende boken The Red Web som handler om dataovervåkingen i Russland.

Lovendringen er vag og bred, men gir Russland muligheten til å blokkere uønskede internett-tjenester og bøtelegge dem, skriver Financial Times.

 

Kilde: Aftenposten.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.