Rett til å bli glemt


Google må fjerne søkeforslag om to nordmenn

Digi.no skriver denne uke om Datatilsynet som har gitt to norske menn medhold i at Google må fjerne belastende forslag til søk. Dette er de hittil eneste klagene tilsynet har fått om å fjerne norske privatpersoner fra autofullfør-funksjonen i søk. Tidligere har tilsynet behandlet 13 klager på uønskede treff i søkeresultater.

Begge deler er omfattet av «retten til å bli glemt» i søkemotorene. Det var en avgjørelse i EU-domstolen i fjor som åpnet for at privatpersoner kan kreve feilaktige eller belastende opplysninger fjernet. Ifølge tilsynet har Google hittil mottatt nær 270.000 forespørsler om sletting, hvorav 41 prosent er innvilget. Nordmenn som får nei kan klage videre til Datatilsynet, som da fungerer som ankeinstans.

– Det er et viktig poeng om det som fremstår er sant eller ikke, i hvert fall når det gjelder type svindel. Kjente kriminelle må nok tåle at forholdet knyttes til navn i en viss grad. Her var det en som fikk fjernet påstander som var framsatt av en anonym blogger. Vi kan ikke gå veldig i dybden på sakene, men får raskt en følelse av hva det dreier seg om, sier rådgiver Rannveig Bakke Tvedten i Datatilsynet til digi.no.

Den andre mannen skal ha skrevet under på en nettkampanje om hjelp for en sykdomsgruppe. Med den konsekvens at navnet hans ble knyttet til sykdommen i søkeforslag. – Sykdommen ble overskriften og dette ble fremhevet som et viktig treff, noe det ikke var, sier Tvedten.

Kilde og artikkel i sin helhet: Digi.no.

Les mer om denne saken hos Datatilsynet.

Se statistikk fra Google over søknader om sletting.