RDP er den mest brukte angrepsvektoren for målrettede løsepengevirusangrep


Sikkerhetsfirmaer peker på RDP (Remote Desktop Protocol) som den mest brukte angrepsvektoren i målrettede angrep med løsepengevirus i første kvartal av 2019.

I en rapport skriver sikkerhetsfirmaet Coveware om sterk økning av løsepengevirusangrep i første kvartal av 2019. De peker på varianten Ruyk som hovedgrunnen. Denne løsepengevarianten blir brukt i mer eller mindre målrettede angrep mot virksomheter hvor det lykkes angriperne å få tilgang til datasystemer og nettverk. I løpet av den siste tiden har den blitt anvendt i angrep mot flere byer i USA.

Covewares funn er også nevnt av McAfee i deres sak om samme tema. McAfee påpeker at Remote Desktop Protocol (RDP) er den mest brukte angrepsvektoren i slike tilfeller, og at det også har vært slik en stund, da løsepengeviruset SamSam ble plantet på samme måte. SamSam ble bl.a. anvendt i det mye profilerte angrepet mot storbyen Atlanta i USA i fjor.

Remote Desktop Protocol (RDP) er en nettverksprotokoll for fjernpålogging på Windows-systemer. Mange virksomheter med Windows-baserte datasystemer bruker denne protokollen for å koble seg til og administrere datasystemene.

 

RDP er den mest brukte angrepsvektoren i målrettede løsepengevirusangrep i første kvartal av 2019
Bildet er hentet fra coveware.com

 

NorSIS anbefaler

Dersom virksomheten har Windows-baserte datasystemer, kan det være lurt å ta en gjennomgang og sikre at det ikke er fritt frem for uvedkommende å koble seg til med RDP. På Nettvett.no finnes det en veiledning om temaet som tar for seg de viktigste sikkerhetstiltakene.

Kilder

Coveware – Ransom amounts rise 90% in Q1 as Ryuk increases
McAfee – RDP Security Explained