Posten med nytt, populært kurs om nettsvindel for folk flest


I forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned lanserer Posten nå et gratis, digitalt kurs for å redusere risikoen for at nordmenn blir utsatt for nettsvindel. Allerede har flere hundre tatt kurset. – Viktig kurs for folk flest, er anbefalingen fra Norsis.

Svindelforsøk på e-post og SMS, potensielle ID-tyveri og andre falske henvendelser. Posten blir ofte misbrukt i forbindelse med nettsvindel.

Nå tar de opp kampen mot nettsvindlerne – ved å øke folks kunnskap om hvordan de kriminelle jobber, hvordan man avslører et svindelforsøk og ikke minst, hva man skal gjøre om man blir rammet.

– Vi lanserer nå et digitalt lynkurs til hele Norge. Vi er overbevist om at bevisstgjøring og kunnskap er avgjørende for å redusere svindel. Der kan vi bidra med vår kompetanse og dele den med våre kunder og andre, sier direktør for Informasjonssikkerhet i Posten, Tore Orderløkken.

Lynkurset, som er tilgjengelig på Postens hjemmesider, tar kun et par minutter og kan gjennomføres på mobil eller PC.

Det har i løpet av få dager blitt svært populært, og flere hundre har tatt kurset.

Vanlig med ekstra mye i svindel de neste månedene

Lanseringen av kurset skjer i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned, men også rett i forkant av Black Friday og julehandelen – de mest hektiske tidene på året for netthandel.

– Vi vet at kriminelle utnytter slike perioder, og forventer derfor ekstra mange nettsvindelforsøk. Derfor vil vi være i forkant og gi folk en grunnkunnskap for å unngå å bli svindlet, sier Orderløkken.

– Viktig med gratis lavterskeltilbud med gode og tilgjengelige lynkurs

– Det er svært viktig med denne type gratis, lavterskel opplæringstilbud som Posten nå lanserer, sier prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned hos NorSIS, Karoline Tømte.

I anledning Nasjonal sikkerhetsmåned tilbyr NorSIS både gratis og betalte kurs. -Slike korte, enkle gratiskurs som er rettet mot enkeltpersoner er et godt supplement til de mer omfattende opplæringspakkene NorSIS tilbyr virksomheter, avslutter Tømte.

Av gratiskurs fra NorSIS finner vi blant annet «Trusler og tiltak», som er et kort kurs basert på NorSIS sin årlige rapport Trusler og trender. I dette kurset får du en introduksjon til de vanligste sikkerhetstruslene for små og mellomstore bedrifter, med tilhørende tiltakene.

Videre finner vi et eget kurs om Id-tyveri, som er utviklet av NorSIS i samarbeid med Buypass. Over 100 000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene nordmenn blir utsatt for ID-tyveri. Kurset inneholder nyttig kunnskap som skal forhindre at nordmenn blir utsatt for ID-tyveri.

Blant gratiskursene finner vi også et mer generelt kurs om digital sikkerhet i hverdagen.

Alle gratiskursene fra NorSIS er tilgjengelig på https://sikkert.no/apne-kurs/

Fremdeles mulig å bestille opplæringspakker til Nasjonal sikkerhetsmåned

NorSIS tilbyr også et engasjerende og profesjonelt opplæringsopplegg for virksomheter på Motimate-plattformen som fungerer like bra på mobil som PC. Dette er det fremdeles mulig å bestille. Her kan de ansvarlige i virksomheten følge opp sine ansatte fortløpende. Det inneholder også quizer, og muligheten for interne konkurranser og premiering. Denne opplæringspakken koster fra 3000 kroner for en liten virksomhet med under 20 ansatte.

Les mer om og se en demonstrasjon av opplæringspakken her