Politi spilte direktør og rundlurte svindlere


I januar 2016 ble et firma i Oslo svindlet for 500 millioner kroner i en såkalt direktørsvindel. Økonomidirektøren i Norge trodde hun hjalp toppledelsen i USA med å gjennomføre et hemmelig oppkjøp. Når svindlerne tok kontakt igjen på et senere tidspunkt for å utføre flere transaksjoner tok politiet økonomidirektørens plass i verdikjeden for å samle elektroniske spor.

Avdekket direktørsvindel-nettverk

Sporene ledet etterhvert etterforskerne til Israel. Oslo-politiet samarbeidet tett med Kripos og Europol i jakten på de avanserte svindlerne. Etterforskningen ble ledet av finans og korrupsjonsgruppen i Oslo-politiet, som har ansvaret for å etterforske større bedragerier i Oslo. Datakrimenheten og etterretningsgruppen i finansseksjonen deltok også i etterforskningen.

I samarbeid med Israelsk politi avdekket etterforskerne et direktørsvindel-nettverk i Israel. Flere er nå pågrepet i saken, og tre menn er tiltalt for bedragerisaker i Norge.

Vi anbefaler:

Anmeldelse av datakriminalitet er svært viktig for bekjempelse. Kriminaliteten rammer mange forskjellige typer ofre på mange forskjellige steder og på forskjellige tider. Det kan være avgjørende for oppklaringen av en sak å kunne se sammenhengen mellom hendelser og gjerningspersoner.

Les veiledning på nettvett.no om hvordan man kan anmelde datakriminalitet:

https://nettvett.no/skjema-anmeldelse-datakriminalitet/

Kilder:

Les hele historien om “Operasjon Jackpot” på vg.no:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/historien-om-operasjon-jackpot-politi-spilte-direktoer-og-rundlurte-svindlere/a/23951666/