Persontilpasset svindel – OUCH! nyhetsbrev


Februarutgaven av OUCH!-nyhetsbrevet handler om svindel som er persontilpasset for å øke troverdigheten.

Denne månedens nyhetsbrev OUCH! fra SANS forklarer hva persontilpasset svindel er, hvordan det foregår og hvor de personlige detaljene kommer fra, og hva man bør være oppmerksom på for å oppdage det. Den norske utgaven er oversatt av NorSIS.

Les OUCH! februar – Persontilpasset svindel

Tradisjonelle svindelforsøk hvor den samme e-posten sendes ut til millioner er for mange enkel å gjennomskue, på grunn av det totale fraværet av informasjon om mottakeren. Dette er et tegn på at den er masseutsendt. Men det blir stadig lettere for cyberkriminelle å få tak i personlige detaljer som e-postadresser, passord og navn for veldig mange mennesker samtidig, ved å enten finne eller kjøpe data som har blitt lekket fra hackede nettsider og nettbaserte tjenester.

Her er noen nyttige tips:

  • Svindlere prøver ofte å skremme deg, eller få deg til å tro at noe haster. Dette gjør de for at du skal bli redd, forhaste deg, og dermed gjøre feil
  • Når vedkommende krever betaling på en måte som er vanskelig å spore, for eksempel med kryptovaluta eller gavekort, så er det et varseltegn.
  • Dersom du får en e-post som virker mistenkelig kan du søke på Google etter utdrag eller nøkkelelementer, dersom den er sendt ut som en del av en svindelkampanje har noen andre godt mulig varslet om det allerede.

NorSIS anbefaler

Les nyhetsbrevet, og sett deg inn i rådene som gis. På Nettvett.no finner du en veiledning om sosial manipulering som forteller mer om hva svindlere kan spille på for å forsøke å lure deg.

Ressurser

Originalutgaven av månedens nyhetsbrev på engelsk
SANS: OUCH! Security Awareness Newsletter
Veiledninger om svindel på Nettvett.no