Økning av vennesvindel på Facebook


NorSIS har merket en økning av svindel på Facebook der svindlerne gir seg ut for å være venner.

I det siste har NorSIS merket en økning i alle svindelforsøk, og en av formene som benyttes i stor grad, er svindelforsøk på Facebook.

Her er det ikke snakk om falske profiler med halvnakne damer, eller falske konkurranser. Istedenfor prøver svindlerne å utgi seg for å være vennene dine, og forsøker å lure deg til å overføre penger til dem.

Hvordan de gjør det

Den vanligste fremgangsmåten de benytter, er at de sender en privat melding hvor de skriver som en du er venner med fra før, og forteller at hun/han er strandet i en by i utlandet, har blitt frastjålet eller mistet pass, penger, mobiltelefon og flybillett, og at de må låne penger av deg så fort som mulig for å komme seg hjem. Ofte skriver de at de sitter på en internettkafé eller lignende.

Pengene ber de deg ofte sende over Western Union eller PayPal, eller andre betalingsløsninger som kan være vanskelig å spore, men vanlig kontooverføring kan også brukes.

 

Vanligvis bruker svindlerne to forskjellige metoder for å framstå som en av dine venner.

  • Den ene metoden, er at de lager en falsk profil som ligner profilen til din venn, og sender deg melding fra denne.
  • Den andre metoden, er at de lurer til seg brukernavn og passord fra din venn, og logger inn på vedkommendes Facebook-profil og dermed misbruker den ekte profilen i svindelforsøket.

NorSIS anbefaler

Om du får en melding av en venn som ber om penger til en slik nødsituasjon, må du prøve å finne ut om det faktisk er sant. Ring til vedkommende om mulig. Selv om svindlerne gjerne skriver at hun/han har mistet mobilen sin, er dette som oftest løgn.

Om du avslører et slikt svindelforsøk, bør du varsle personen hvis identitet svindlerne har brukt, slik at vedkommende kan få stengt eventuelle falske profiler, og kan få sikret eventuelle hackede brukerkontoer. Ta i bruk nettvett.no og slettmeg.no ved behov for veiledning.

Om du har blitt svindlet, og har sendt penger, bør du straks varsle banken din, og også anmelde saken til politiet.

Les mer

Nettvett.no: Sosial manipulering: https://nettvett.no/sosial-manipulering/

Facebook: Hvordan unngå å bli svindlet: https://www.facebook.com/help/1674717642789671

Slettmeg.no: Rapportering av falske Facebook-profiler: https://slettmeg.no/veiledninger/slik-rapporterer-du-falske-kontoer-pa-facebook

Slettmeg.no: Rapportering av hackede Facebook-profiler: https://slettmeg.no/veiledninger/hacket-facebook-profil

Nettvett.no: Sikre Facebook-profilen din med 2-trinns bekreftelse: https://nettvett.no/aktiver-2-trinns-bekreftelse-pa-facebook/