Nytt Google-verktøy for 2-trinns bekreftelse


Denne uken lanserte Google et nytt verktøy for 2-trinns bekreftelse.

I dag benytter mange appen Google Authenticator, eller engangskode på SMS, som løsning for 2-trinns bekreftelse med Google-kontoen sin.

Mandag denne uken lanserte Google imidlertid en ny løsning for 2-trinns bekreftelse for Google-kontoen. I motsetning til SMS og Google Authenticator, der man må skrive inn en engangskode der man skal logge inn, er det med denne tjenesten nok å trykke “Ja” på mobilen.

Oppsett

For å ta i bruk den nye løsningen må man gå inn på sin Google-konto, deretter inn på pålogging og sikkerhet, så Google-pålogging, og så inn på 2-trinns bekreftelse. Deretter må man velge “Forespørsel fra Google” som standardløsning, og sette opp dette.

Det er ett krav for at det skal fungere. Dersom du har en Android-telefon, må du ha den nyeste versjonen av Google Play Services. Dersom du har iPhone, må du ha Google-søk appen installert og oppdatert.

Like sikkert som før?

Noen har spekulert i at sikkerheten kan bli svekket av at det blir enklere for brukeren å bekrefte en pålogging. Det stemmer ikke.

For det første kreves det ikke noe annet enn tilgang til din mobil for å få bekreftet en pålogging, uansett hva slags løsning du benytter. Forespørsel fra Google er med andre ord ikke mindre sikkert enn noen av de andre alternativene, bare mer brukervennlig.

For det andre, varsles brukeren dersom man forsøker å sette opp løsningen uten å ha aktivert skjermlås. Det kan føre til at flere som ikke har skjermlås velger å ta i bruk dette, som igjen øker sikkerheten. Om man benytter Google Authenticator eller SMS, vil man ikke få en slik advarsel. Om man av en eller annen grunn likevel skulle ønske å ta i bruk løsningen uten skjermlås, så er det likevel fullt mulig, advarselen kan ignoreres om man måtte ønske det.

Sikkerheten for den nye løsningen hadde imidlertid vært enda bedre enn for de andre løsningene, dersom skjermlås hadde vært et absolutt krav for å aktivere denne 2-trinns løsningen. Slik det er nå er den “bare” like bra.

NorSIS anbefaler

Ta i bruk 2-trinns bekreftelse omgående om du ikke har gjort det allerede. Les hvordan her: https://nettvett.no/2-trinns-bekreftelse/

Sett deg inn i den nye løsningen for 2-trinns bekreftelse lansert av Google, og vurder om det er noe du ønsker å ta i bruk.

Les mer

“New settings for 2-step Verification” på Google Apps Updates: http://googleappsupdates.blogspot.no/2016/06/new-settings-for-2-step-verification.html

Digi.no omtaler saken: http://www.digi.no/artikler/google-gjor-det-enklere-med-to-trinns-innlogging/348872