Tema for Nasjonal Sikkerhetsmåned 2019


Ny teknologi og nettvett

Tema for Nasjonal Sikkerhetsmåned 2019 er de samme som for den europeiske kampanjen, koordinert av ENISA. Det er valgt to tema; Emerging technologies, oversatt til ny teknologi og Cyber hygiene, oversatt til nettvett.

Årets to tema er begge overordnede derfor konsentrer vi oss om å formidle hva ny teknologi er og kan være for oss i våre ulike roller og gjennom ulike settinger. Som arbeidstager og som privatperson enten vi er hjemme. på jobb eller på reisefot. Målet er å formidle hvor tilkoblede vi er, hva dette innebærer og hvordan vi bør møte de vanligste svindelmetoder og trusler som møter oss.

Ny teknologi – hva betyr det for den enkelte arbeidstager i hverdagen?

Ny teknologi er fantastisk. Ettersom stadig flere ting hjemme eller på kontoret er koblet til internett får vi kontinuerlig nye, vidunderlige muligheter. Og best av alt, det meste kan styres fra mobilen. Samtidig betyr det at en cyberkriminell eller en svindler har enda flere steder å nå deg. Derfor må du passe på at du holder tunga rett i munnen når du kobler stadig flere dingser sammen. Er du for eksempel sikker på at du har koblet den på riktig nettverk? Og at ditt nett er sikret slik at du unngår at naboen kobler seg på dine dingser?

Teknologien gir oss frihet til å jobbe på farten. Men, hvis du ikke bruker en kryptert forbindelse kan andre på samme nettverk se hva du taster inn og snappe for eksempel brukernavnet og passordet ditt. Ofte oppfører vi oss også litt annerledes enn vanlig i nye eller ukjente omgivelser. Det kan svindlere utnytte. Pass på at ingen sniktitter på skjermen din og ha kontroll alle enhetene dine slik at ikke uvedkommende får tilgang til dem.

Nettvett – lett å bli lurt. Hvordan unngå å bli det «svakeste leddet»

Hvorfor virker egentlig svindel? Hvilke metoder bruker svindlerne og er det noe hver og en av oss, som arbeidstager eller privatperson kan eller bør gjøre for å beskytte oss mot dette? Godt nettvett krever at man hele tiden holder seg oppdatert på hvilke trusler som kan treffe oss og følger rådene som gis for å håndtere disse. Det er et sammensatt bilde. Kunnskapen både om truslene som rammer og hvilke tiltak vi kan bruke for å møte dem, er ferskvare. Det finnes likevel noen overordnede strategier vi alltid bør følge.

Last ned brosjyre om årets tema (i pdf)

elæring i opplæringspakken

Årets eLæringsmoduler har fått følgende titler:

Leksjon 1: Vår tilkoblede hverdag

Leksjon 2: God teknologisk tilnærming

Leksjon 3: Teknologi på farten

Leksjon 4: Hvorfor bry seg? – jeg har ingeting å skjule

Leksjon 5: Virkemidler – Tillit, fristelser og frykt

Leksjon 6: Når uhellet er ute

Leksjon 7: God sikkerhet krever god forberedelse

Leksjon 8: Har du fulgt med? – en oppsummeringsquiz

 

Opplæringspakken bestilles hos vår samarbeidspartne, Xtramile.

 

BESTILL OPPLÆRINGSPAKKEN

Kontakt oss

Har du spørsmål om opplæringspakken, Nasjonal Sikkerhetsmåned 2019 eller vil du være vår samarbeidspartner?
Ta kontakt med oss på telefon: 40 00 58 99 eller e-post: 
post@norsis.no