Sikkerhet i sosiale medier


En digital hverdag

Sosiale medier er en del av hverdagen i veldig mye av det vi gjør. Vi leser nyheter, snakker med venner og kjente, deler ting, og forteller om hverdagen vår. Også virksomheter tar i bruk sosiale medier i stor grad, for å holde seg aktuelle og være tilgjengelig for målgruppen sin.

Så når sosiale medier er en såpass viktig del av livet vårt, burde vi selvfølgelig sørge for sikkerheten der også. Akkurat som legitime aktører, forsøker også svindlere og kriminelle å nå ut til folk gjennom sosiale medier.

Hvem er du på nett?

Vi endrer ofte adferd på nettet. Når vi ytrer oss i sosiale medier ytrer vi oss ofte annerledes enn i den fysiske verden; noen modererer seg veldig mens noen er mer spontane, mer direkte, og ytrer seg uten filter.

Ikke like mange tenker over at med litt uflaks så kan man kan risikere å ikke kunne fjerne en ytring. Når man sier noe i en samtale ansikt til ansikt, er det ingen som tar opp eller skriver det ned, og ord og setninger blir gjerne delvis glemt. Men når du har skrevet noe og lagt det ut på nett står det der, svart på hvitt. Det vil bli liggende der om ikke du fjerner det, og det blir utfordrende om du f.eks. skulle glemme passordet ditt…

I tillegg til det du legger ut selv, vær kritisk til hva du deler av andres saker. Husk at det finnes ting som falske konkurranser, som lokker andre til å bli svindlet, og falske nyheter som kan masse-påvirke folks meninger i feil retning.

Husk også at du representerer arbeidsplassen din på nett

  • Vurder hvordan du fremstiller deg selv i ulike sosiale medier.
  • Vær bevisst på hva slags personlig informasjon du publiserer.
  • Forvent at alle kan se informasjonen du deler, både om jobb og privatliv.
  • Ikke legg ut informasjon om venner eller kolleger uten tillatelse.
  • Vil publikum forstå forskjellen på hva du gjør i privat sammenheng og i profesjonell sammenheng?

På nettvett.no finner du gode veiledninger for både privatpersoner og virksomheters sikkerhet i sosiale medier:

Sikkerhet i sosiale medier for privatpersoner

Sikkerhet i sosiale medier for virksomheter

Informasjon fra Nasjonal sikkerhetsmåned er hentet fra flere kilder. Nasjonal sikkerhetsmåned vurderer informasjon før publisering, men Nasjonal sikkerhetsmåned kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.