Ikke hørt om netthygiene?


 

Alle vet at for ikke å bli syk må du passe på kroppshygienen. Det vil si: Vaske hendene dine godt, holde deg ren, unngå kjente sykdomskilder osv. Og ja, netthygiene er ikke så veldig annerledes.

Konsekvensen av ikke å ha god hygiene er at du som regel blir syk og dermed skaper du unødvendig risiko for både deg selv og de du er i kontakt med. Konsekvensen av ikke å ha god netthygiene er langt på vei det samme, bare digitalt. Med andre ord: å bli infisert med en eller annen type skadelig programvare og dermed skape unødvendig risiko for andre maskiner/ systemer på internett.

 

Det amerikanske Forsvarsdepartementet

Tidlig på en torsdag morgen i 2015 ringer telefonen til en sikkerhetsansvarlig i et større firma. Personen i den andre enden er en tekniker som har ansvaret for nettverket i en liten tømmerbedrift på Vestlandet.

«Hei Geir! Du, vi har et problem her tror jeg. Vi har oppdaget massiv internetttrafikk fra vårt nettverk nå, og som går til Forsvarsdepartementet i USA», sier tekniker Hans Petter.

«Til hvem sa du? Forsvarsdepartementet i USA?» spør Geir.

«Jepp! – I kidd you not! Det er fullt kjør til selveste Forsvarsdepartementet i USA! Og så vidt jeg vet så har vi ikke noe med noen departementet i USA å gjøre! Vi leverer jo kun tømmer til Europa!?»

Denne telefonsamtalen var starten for det som ble en ganske stor sak. Og ved nærmere undersøkelser viste det seg at syndebukken var en jobb-PC med utdatert programvare i nettverket, som hadde blitt infisert med virus. Dette viruset fikk maskinen til å begynne å angripe nettopp Forsvarsdepartementet i USA – sammen med titusen andre PCer rundt omkring i verden!

(Navnene og bransjen i historien ble endret med hensyn til virksomhetens omdømme.)

 

Secret Service i USA anbefaler:

Samtidig som jeg satt og skrev denne teksten så kom faktisk Secret Service i USA med en anbefaling til private personer og bedrifter i USA om å passe på netthygiene. Og siden netthygiene handler om de samme tingene, uansett hvor du er i verden, så er anbefalingene de samme som mine. Hvis du passer på nettopp disse få punktene, har du langt på vei god netthygiene:

  • Følg rådene om sikker pålogging: aktiver 2-trinns bekreftelse og bruk sterke, unike passord på alle tjenester. Ved behov, skriv gjerne passordene dine ned på et papir og gjem det på et trygt sted.
  • Hold programvaren i PCen din oppdatert. Installer sikkerhetsoppdateringer så fort som mulig!
  • Skaff deg et antivirusprogram og aktiver brannmuren som følger med i operativsystemet til PCen din.
  • Ikke åpne vedlegg som kommer fra ukjente adresser. Får du en e-post fra noen du ikke kjenner skal du være forsiktig – blant annet skal du ikke åpne vedlegg eller videresende e-posten før den er klarert. Husk at det er lett å forfalske avsendernavnet i en e-post, så vær  kritisk til informasjon du får på e-post. Dersom du er i tvil, ring til avsender og få bekreftet meldingen.
  • Beskytt trådløsnettet ditt også med et sterkt passord.
  • Det er lett å lese informasjon som overføres via trådløsnett., så vær kritisk til hvilket trådløsnett du kobler deg til. Hvis du reiser mye og må bruke usikrede trådløsnett, bruk VPN.
  • Hold deg unna mistenkelige nettsider.
  • Akkurat som du ikke spiser mat du finner på gata, så heller ikke last ned gratis programvare som kommer fra usikre kilder.

Og så enkelt er det: Ved å passe på punktene ovenfor reduserer du risikoen for å bli smittet eller smitte noen andre betydelig. Så med andre ord: Tar du netthygiene på alvor, beskytter du både deg selv og andre mennesker mot uønskede hendelser!

Du finner mer informasjon og gode råd på: www.nettvett.no.

 

Gjesteartikkelen er skrevet av:

 

sonersevin1

Soner Sevin,

IT-Sikkerhetssjef / CISO

Coop Norge Handel AS

 

 

Informasjon fra Nasjonal sikkerhetsmåned er hentet fra flere kilder. Nasjonal sikkerhetsmåned vurderer informasjon før publisering, men Nasjonal sikkerhetsmåned kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.