Hvor mange gamle mobiltelefoner har du liggende i skuffen hjemme?


Kanskje har du noen liggende på kontoret også?

Du er ikke alene! Mange har gamle telefoner liggende lagret fordi de ikke vet hva man skal gjøre med dem. For hva kan gjøres for å unngå at  gammel informasjonen kommer på avveie når en mobil kastes?

Det finnes informasjon og avisartikler om hvorfor det er viktig å beskytte seg mot ID-tyveri og hacking når mobiltelefon er i bruk. Men mange er ikke klar over at det kan være en stor risiko for ID-tyveri og misbruk av informasjon også etter at du har sluttet å bruke telefonen.

Mobiltelefoner har som så mye annet i den digitale verden hatt en formidabel utvikling. Dette gjør at dagens mobiltelefoner på mange områder erstatter både datamaskin og fotoapparat.

Når vi snakker om IT-sikkerhet er det mange som glemmer mobiltelefonen, selv om det i dagens digitale verden kanskje er den som inneholder mest informasjon.

På mobiltelefonen har vi gjerne jobbmail og privatmail, vi har kalenderoppdateringer, mobilbank, private bilder, og kanskje har du også bedriftens CRM system på telefonen. Det meste av nødvendig informasjon knyttet både til jobb og privat med er med andre ord alltid med deg og lagret på din mobil.

Dersom man kaster mobiltelefoner, gamle pc-er og harddisker uten å fjerne sensitiv informasjon, kan man risikere at denne informasjonen blir misbrukt. Den økonomiske kriminaliteten innenfor EE-avfall øker for hvert år, og har blitt en stor industri på verdensbasis. Dermed øker også risikoen for å bli rammet. Mange tror at ved å gjenopprette harddisken eller mobiltelefonen til fabrikkinnstillinger, så er det trygt å kaste den.

Dessverre er det ofte en enkel sak å hente frem igjen din sensitive informasjon, det kan i verste fall gi store negative konsekvenser både økonomisk og for bedriftens omdømme. Har man teknisk innsikt og tilgang til You tube, så kan det være nok til å finne ut hvordan man henter ut slettet informasjon.

Derfor anbefaler vi heller sikker sletting, slik at du er sikker på at din informasjon ikke kommer på avveie, og enheten kan selges videre eller gjenbrukes.

Dersom mobiltelefonen ikke skal gjenbrukes anbefaler vi makulering.      Da kan ikke enheten brukes på nytt som den er, men materialet kan gjenvinnes. Ved gjenvinning vil rundt 90 prosent av mobiltelefonens metaller og materialer kunne benyttes på nytt. Slik reduserer vi ytterligere bruk av naturressurser.

 

lisbet-oksfjelldal-fretetx

Gjesteartikkelen er skrevet av Lisbet Oksfjellelv, Markedskooordinator i Fretex og tidligere avdelingsleder makulering, Fretex Midt-Norge.

 

Les mer om ”sikker sletting” her: https://nettvett.no/sikker-sletting/

Du kan også lære mer på NettVett om hvordan du kan beskytte deg mot IDtyveri og svindel.