Datingsvindel – En anonym historie


Kvinnen er velutdannet og pensjonert. Hun har hatt flere prøvelser i livet. Hun har mistet et barn, en datter i tenårene, hun mistet mannen sin tidlig og hun har vært enke i over tyve år. Hun er ensom. Den amerikanske offiseren ønsket å finne gamle venner på Facebook. Han var stasjonert i utlandet og fremsto også som ensom. Han kom over kvinnens profil og likte bildet, hun så snill ut. Kvinnen ønsker ikke å være med på en ”brakkespøk” hvis venneforespørselen er det, hvilket offiseren benekter. Han er skilt, far til en datter i tenårene og med slektninger fra Skandinavia.

Facebook-chatten foregår to ganger pr. dag, morgen og kveld i over ett år. I løpet av året har datteren til offiseren blitt kreftsyk og kvinnen betaler for halve sykehusoppholdet. Overlegen fra et sykehus i Houston sender over diagnose på kreftsykdommen. Kvinnen stiller hele tiden kontrollspørsmål om mannens identitet, hun blir også kontaktet av US. Army, forensic- avdelingen som bekrefter at mannen er stasjonert i flyvåpenet. Datteren kontakter kvinnen og ber for sin far at kvinnen skal stole på han og bære over med han. Han er den han utgir seg for å være. Datteren ønsker seg en god mor…

E-postadressene kvinnen mottar ser plausible ut, men de er kamuflerte via e-posttjenester der man kan velge avsenderadresse. Kvinnen kjenner ikke til slike tjenester. I begynnelsen ber mannen om små beløp, etter hvert øker de.

Historien er mye lenger enn dette, men mannen frir etter hvert og ønsker å etablere seg i Norge. Det blir avtalt flere ganger at mannen skal komme på besøk til Norge. Dette skjer ikke. De chatter på Facebook og snakker sammen via Skype. Dette foregår i nesten ett år. Mannen lover å komme, men det er stadig hindringer i veien. Det er plausible forklaringer på hvorfor mannen ikke kan komme, dette er relatert til mannens arbeid som yrkessoldat og faktiske hendelser blir benyttet til å bygge tillit og forklaring på hvorfor han ikke kan avslutte sin militære karriere.

Etter erkjennelsen om at dette må være en svindler ber kvinnen en bønn til Gud;

”Det er snart et år siden du sendte en venn og god soldat min vei, en voksen mann som brydde seg om meg… Du har sett hvor glad jeg har blitt i han, de små livstegnene hver dag, hvor mye de betydde for meg. Nå har han forlatt meg…

Han kommer ikke, hvorfor må jeg gå gjennom denne smerten? Jeg trodde jeg hadde hatt nok nå. Du så hvordan jeg gråt når jeg hengte opp juledekorasjonene på garasjen. Jeg hadde håpet at Craig ville ta seg av det når han kom. Han kommer ikke…

Soldaten min finnes han ikke? Kjære Gud, jeg legger alt i dine hender nå, slik at han kan finne meg dersom han eksisterer. Amen.”

 

FBI har gitt følgende råd for hvordan du kan avsløre om en kjæreste på nett er en svindler:

  • Personen presser deg til å forlate datingnettstedet dere traff hverandre på, for å heller kommunisere gjennom mail eller private chattetjenester.
  • Uttrykker kjærlighet på et veldig tidlig stadium.
  • Sender deg bilde av seg selv, som ligner på bilde fra et glamorøst magasin eller liknende.
  • Påstår å være fra USA men er på reise eller jobber utenlands.
  • Planlegger å besøke deg, men får plutselig ikke reise på grunn av en tragisk hendelse.
  • Ber om penger for å dekke en reise, akutte sykdomsutgifter, sykehusopphold for et familiemedlem, visumutgifter eller liknende.

 

Det finnes mange lignende historier der ute:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oekonomisk-kriminalitet/svindlet-for-flere-hundre-tusener-av-nettkjaeresten/a/23641781/

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Kvinne-svindlet-menn-pa-Tinder-og-Facebook-284577b.html

http://www.tv2.no/a/8256938/

 

Informasjon fra Nasjonal sikkerhetsmåned er hentet fra flere kilder. Nasjonal sikkerhetsmåned vurderer informasjon før publisering, men Nasjonal sikkerhetsmåned kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.