Nasjonal Sikkerhetsmåned: Vær smartere enn tingene dine


Hjemme er vi vår egen IT-sjef og innkjøpsansvarlig. Det er vi selv som bestemmer hva slags teknologi vi skal bruke privat, og har ansvaret for å installere og vedlikeholde de ulike systemene og enhetene. De fleste norske hjem har et trådløst nettverk og norske hjem blir stadig smartere. Mange har panelovner og musikkspillere som er koblet på det trådløse nettet og styres via en app på telefonen. Det kommer stadig nye dingser på markedet som kan kobles på nett. Tingenes internett er et begrep vi hører mye om, men hva er det egentlig og hva betyr det for deg og meg?

Ukens tema – vær smartere enn tingene dine

I tredje uken av Nasjonal Sikkerhetsmåned setter vi fokus på tingenes internett. Tingenes internett (IoT) er ikke lenger bare noe de store globale teknologiselskapene snakker om i sine fremtidsvisjoner, det er allerede her. Tingenes internett har gjort sitt inntog i norske hjem, og vi må nå tenke informasjonssikkerhet også når det gjelder vanlige bruksgjenstander.

sikkert.no kan du se hvordan det går når Nico prøver å lære Kjell om utfordringene ved tingenes internett. EU sitt informasjonssikkerhetsorgan ENISA har laget en film som viser hvordan det kan gå om man ikke sikrer tingene sine

Ukens veiledninger

Tingenes internett

Tingenes internett (Internet of things/IoT) blir stadig en større del av livene våre. Vanlige husholdningsgjenstander, alt fra kjøleskap til lyspærer, kan nå kobles på internett og tilby brukerne ulik funksjonalitet. Dessverre er det et vanlig problem at mange av disse gjenstandene ikke er utviklet med sikkerhet i fokus, det er derfor lurt å være klar over hva man bør stille av krav, og hvordan de kan brukes sikkert. I denne veiledningen forklares det hva tingenes internett er, vanlige problemstillinger rundt IoT-enheter, og hvordan man skal bruke disse enhetene på en sikrere måte.

Les veiledningen om tingenes internett på nettvett.no

 

Trådløst hjemmenettverk

I denne veiledningen går vi gjennom hva du bør tenke på når du skal sette opp et trådløst hjemmenettverk, og hvordan du bør bruke det sikkert.

Les veiledningen om trådløse hjemmenettverk på nettvett.no