Mobilvirus sprer seg: Fraråder nedlasting av Android-apper fra andre steder enn Google Play


Har du en Android-telefon så fraråder NorSIS at du tillater at det blir lastet ned apper til denne fra andre steder enn nettbutikken Google Play. Ifølge Telenor har det ondsinnede viruset FluBot på kort tid rukket å spre seg til mange norske mobilbrukere.

Viruset sprer seg via SMS som inneholder lenker til falske nettsider hvor mottaker blir bedt om å laste ned enn app. Dette har ført til at Telenor i starten av denne uken har blokkert opptil seks ganger så mange falske SMS som vanlig.

iPhone-brukere kan ikke få akkurat dette viruset.

Stjeler høyst sannsynlig sensitiv informasjon på mobilen

Akkurat nå er det en falsk nettside som utgir seg for å være den globale logistikkgiganten DHL, og som ber deg om å laste ned en app for å spore en pakke. Det er denne appen som er det ondsinnede viruset. FluBot-viruset kan høyst sannsynlig stjele sensitiv informasjon som BankID-detaljer og bank/kredittkortnummer fra telefonen din.

NorSIS vil på det sterkeste fraråde brukere av Android-telefoner å laste ned apper fra andre sider enn fra nettbutikken Google Play. Selv om det er snakk om tilsynelatende seriøse aktører, er det et klart faresignal. Det er i utgangspunktet slik at mobilen din ikke vil tillate kjøring av en app som er lastet fra andre steder enn Google Play uten at du tillater dette. Ikke gi adgang til dette.

Utviklet egne råd og tips for å unngå virus på mobilen

NorSIS har utviklet en egen guide for at du skal unngå å få virus på din mobil – enten du benytter deg av en Android-telefon eller en Apple-telefon.

Rammet? Bytt alle passord og tilbakestill telefonen

Dersom du har fått FluBot-viruset på telefonen din må du tilbakestille den til fabrikkinnstillingene. Da blir alt på mobilen slettet, inkluder viruset.

Har du logget deg på noen nettsider eller i apper med brukernavn og passord, må du bytte disse umiddelbart. Sjansen er stor for at FluBot har fanget opp disse, og delt dem med svindlerne. Hvis du også aktiverer totrinnsbekreftelse på disse innloggingene, blir de enda bedre sikret.