Løsepengevirus blir mer målrettet


FBI advarer om mer målrettede løsepengevirus

I en advarsel som ble sendt ut 15.september, advarer FBI om at såkalte løsepengevirus nå målrettes mot bedrifter.

Et løsepengevirus er en type utpressing der kriminelle først krypterer filene på datamaskinen, for deretter å kreve løsepenger for å åpne filene igjen. Dersom en ikke betaler, kan filene gå tapt for alltid.

NorSIS har tidligere blitt oppmerksom på at beløpene som de kriminelle krever fra nordmenn som har fått sine filer kryptert, har økt i størrelse. Utviklingen som FBI nå advarer mot, ser ut til å være en videre utvikling, der de kriminelle forsøker å maksimere sitt utbytte. Bedrifter som er avhengige av sine digitale dokumenter, kan nok være villige til å betale større beløp enn det privatpersoner er.

Det er også kjent at beløpene som kreves, varierer etter hvor i verden angrepene skjer. Det tyder på at de kriminelle har kunnskap om både betalingsevne og villighet til å etterkomme kravene. Norge er en rik nasjon sammenlignet med mange andre, og vi må regne med at beløpene som rettes mot norske selskaper vil være høye.

NorSIS anbefaler:

  • Anmeld slike angrep til politiet
  • Ikke betal løsepenger. Det er ingen garanti for at filene blir låst opp, og det er svært sannsynlig at pengene går til å finansiere kriminalitet
  • Sørg for at det er tatt sikkerhetskopi av alle viktige data
  • Vær varsom med å åpne ukjente vedlegg eller å trykke på lenker du ikke er trygg på.

Les mer om løsepengevirus her: https://nettvett.no/losepengevirus/

Ekstern artikkel om utviklingen i løsepengevirus: http://krebsonsecurity.com/2016/09/ransomware-getting-more-targeted-expensive/