“Lik og vinn”-svindel på Facebook


Falske sider på Facebook lokker med konkurranser for å stjele informasjonen din.

I det siste har det blitt et økende problem med såkalt “lik og vinn”-svindel på Facebook. Dette innebærer at falske sider som utgir seg for å være seriøse bedrifter, publiserer innlegg med linker eller bilder. De lurer så brukerne på Facebook til å spre det for dem, ved å love belønninger for likerklikk og delinger.
Dersom du legger igjen personlig informasjon enten på Facebook-innleggene, eller på nettsider det linkes til, risikerer du

 • å bli trukket penger,
 • å bli utsatt for ID-tyveri,
 • å bli kontaktet av svindlerne, som vil forsøke å få tak i penger eller mer informasjon fra deg,
 • at du blir mottaker for spam eller telefonsalg.

Slik avslører du svindelen

Det å avsløre om noe er svindel eller ikke kan være utfordrende for et utrent øye. Her er noen tips du kan bruke for å avsløre “lik og vinn”-svindel:

 • Undersøk Facebook-siden innlegget kommer fra. Utgir den seg for å være hovedsiden til en kjent aktør? Dersom det er snakk om en kjendis eller offentlig person, globale merkevarer og bedrifter, eller media, vil disse som oftest ha dette ikonet ved siden av navnet, som bekrefter at siden er ekte og offisiell:
  facebook_real
  Ellers kan du også søke på Facebook etter andre sider med samme eller lignende navn. Dersom siden du var inne på først var en svindelside, kan det være du finner den ekte på denne måten.
 • Følg magefølelsen. Hvis noe er for godt til å være sant, er det som oftest det. Vær også obs dersom du blir bedt om mer informasjon enn det som burde være nødvendig. For eksempel, dersom du blir bedt om å oppgi bankkort-opplysninger, vil du bli trukket penger, uansett om det står på siden at det er “gratis”. Vær også obs hvis du blir bedt om detaljerte personopplysninger, fordi det kan brukes til å stjele identiteten din.
 • Følger siden reglene til Facebook? Facebook har mange regler, og det er ikke alltid enkelt å sette seg inn i alle. Men én ting du enkelt kan se etter, er om siden ber deg om å dele et innlegg eller ikke. Det å be om deling av innlegg som et ledd i en konkurranse er nemlig ikke tillatt på Facebook.
 • Dårlig norsk kan være en indikasjon på svindel, spesielt dersom en ekte aktør burde kunne utrykke seg på godt norsk. I disse tilfellene pleier norsken derimot å holde god standard, så vær oppmerksom på at god norsk ikke nødvendigvis betyr at siden er ekte.

NorSIS anbefaler

 • Vær bevisst på hva du liker, kommenterer og deler av innlegg på Facebook, spesielt dersom det loves premier eller andre belønninger. Hvis det er snakk om svindel, vil et likerklikk fra deg hjelpe bakmennene med å spre svindelen.
 • Blir du utsatt for identitetstyveri bør du anmelde det til politiet. Det er viktig av to grunner: For det første kan en anmeldelse fungere som dokumentasjon på at du er utsatt for ID-tyveri, og for det andre er alle anmeldelser viktige av statistiske årsaker.
 • Dersom du ikke mottar posten din, eller opplever andre tegn på urettmessig endring av adresse, bør du kontakte posten så fort som mulig. Vær også obs på beskjeder om at nye kontoer eller lignende er opprettet i ditt navn, eller at kontoer du eier har blitt utsatt for uautoriserte disposisjoner.
 • Svindlere som stjeler din identitet, kan blant annet bruke den til å ta opp lån i ditt navn. Ta derfor kontakt med relevante avtalepartnere, som kreditorer, og gjør dem oppmerksomme på at du har blitt utsatt for ID-tyveri. I slike tilfeller kan det være lurt å ha anmeld saken til politiet først.
 • Rapporter den falske siden til Facebook. Innspill fra brukerne er viktig for Facebook, da det er helt umulig for dem å aktivt moderere alle slike sider selv, hele tiden. Dersom du har blitt utsatt for ID-tyveri, bør du derimot høre med politiet først, da det er mulig at de vil ha behov for å hente inn bevis fra siden før den fjernes.

Les mer

Bekreftede sider og profiler på Facebook: https://www.facebook.com/help/196050490547892
Facebooks regler for konkurranser og lotterier: https://www.facebook.com/help/www/513248435437336
Slik rapporterer du sider på Facebook: https://slettmeg.no/artikler/slik-rapporterer-du-ei-facebook-gruppeside