Kryptering for NRK.no


Hele NRK.no leveres nå over en kryptert forbindelse.

 

NRK meldte denne uke at de slår på kryptering for NRK.no – en viktig endring som styrker sikkerheten og påliteligheten til NRKs nettsider.

De siste årene har kryptering blitt stadig mer vanlig, og de fleste store aktører, som Google, Facebook og Twitter kjører krypterte forbindelser mellom alle sine tjenester og dine enheter. De fleste store nettlesere viser en grønn hengelås hvis forbindelsen mellom nettsiden og nettleseren er kryptert.

NRK.no har lenge hatt transportkryptering for tipssidene, men den 31.mai innførte de som det første store norske mediehuset kryptering for hele nettstedet NRK.no. Avisen Morgenbladet, var aller først ute og har hatt kryptert nettside siden januar i år.

At NRK.no nå har aktivert transportkryptering har flere positive fordeler for deg som bruker – først og fremst betyr det at ingen utenforstående kan overvåke innholdet som utveksles mellom din nettleser og nettsidene til NRK.no.

En bieffekt av dette er at NRK kan garantere at innholdet du leser på NRKs nettsider faktisk er levert av NRK. For ukrypterte forbindelser er det relativt enkelt for tredjeparter å bytte ut innholdet på populære nettsider med sitt eget. Motivasjonen er vanligvis å lure brukerne til å oppgi personlige brukernavn og passord. Med transportkryptering aktivert, blir dette vesentlig vanskeligere.

I tillegg til tradisjonell transportkryptering, har flere aktører, deriblant Whatsapp og Google, nå skrudd på ende-til-ende kryptering for noen av sine tjenester. Dette betyr at informasjonen også lagres kryptert, noe som er enda et steg som gjør det vanskelig for utenforstående å overvåke deg som bruker.

Per i dag er NRK.no, tv.nrk.no, radio.nrk.no, NRKbeta og YR.no kryptert, og det jobbes nå også med å få transportkryptering aktivert på nrksuper.no og p3.no.

NRK sier som Morgenbladet: – Svært få av de norske nettavisene har så langt skrudd på transportkryptering, men vi håper at flere snart tar steget.

 

Kilde og artikkel i sin helhet finner du hos NRK.no