Kripos vurderer eget Facebook-politi


Ønsker bredere fullmakter for lettere å kunne gripe inn overfor kriminalitet i nettsamfunnet.

Facebook og øvrige sosiale medier speiler vårt digitaliserte samfunn – hvilket betyr at politiet også der søker en form for tilstedeværelse for å kunne gripe inn ved tilfeller av ulike former for kriminalitet. Barnemishandling og hevnporno er eksempler på nettkriminalitet som politiet og Kripos ønsker bredere fullmakter for å kunne håndtere bedre og raskere.

NRK og Dagens Næringsliv melder i dag at Kripos arbeider med å få egne rettigheter og vurderer å opprette «uniformerte politiprofiler» som skal patruljere på Facebook.

Rent praktisk kan dette bety at offisielle politimyndigheter kan få tilgang til for eksempel grupper som er lukket for offentligheten.

Vi har sett på mulighetene for uniformerte profiler. Men har ikke avgjort om dette er noe vi skal gå for, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

Så langt har ikke Facebook gitt politiet profiler med utvidede rettigheter på nettsamfunnet, men politiet kan i stedet søke om innsyn i lukkede profiler i forbindelse med straffesaker.

Sålangt har ikke Facebook et konkret svar angående verifiserte politiprofiler på nettsamfunnet på nåværende tidspunkt.

 

Kilder: