Kortsvindelen øker – utenlandske nettbutikker er utfordringen


Nordmenn handler mye på nettet, fordi mange nettbutikker har bedre utvalg og lavere priser enn tilsvarende butikker som ikke er på nett. Nettopp fordi nettbutikkene kan være så forlokkende, er det også viktig å være på vakt, så man ikke utsetter seg selv for unødvendig risiko.

27. april skrev Dinside.no at nordmenn ble svindlet for 137 millioner i 2016 etter å ha fått frastjålet kortinformasjon på internett.

Forbrukerombudet er en stor og viktig aktør for informasjon om nettbutikker vi bør være skeptiske til.  De skriver på sine sider om falske nettbutikker: ”Lar du deg lokke av annonser for billige merkevarer på sosiale medier og andre nettsteder? Da risikerer du falske merkevarer, skadelig programvare på datamaskinen din eller at varene ikke dukker opp”. Forbrukerombudet innehar en liste over falske nettbutikker. Denne listen kan du forholde deg til for å gjøre en sjekk på nettstedet du vurderer å handle på. Ler mer…

Dessverre er det som dinside.no påpeker stadig flere som får kortinformasjonen sin misbrukt på internett, og tapene i kroner og øre har økt kraftig de siste årene. Dette viser tall fra Finanstilsynet (Finanstilsynet.no)

I november meldte flere medier om at Nets måtte utføre et stort arbeid for å sperre en mengde bankkort som hadde vært del i et større svindelforsøk knyttet til en enkelt nettbutikk. Totalt var det snakk om 45.000 norske betalingskort som hadde blitt anvendt på dette nettstedet Les mer…

Nå i april ga Finanstilsynet ut en risiko- og sårbarhetsanalyse(ROS) for 2016. Tall der viser at de pengemessige tapene øker og at tapene i stor grad kan knyttes til svindlere som på en eller annen måte får tak i kortinformasjon. Altså uten å ha tilgang til det fysiske kortet. Dinside.no skriver at Antall involverte kort gikk opp med hele 52 prosent sammenlignet med året før og at Tapene i 2016 i stor grad var knyttet til svindeltypen «Card Not Present», som isolert økte med 39 prosent.

”Tapene er samlet sett små. Denne svindeltypen skyldes gjerne datainnbrudd i utlandet, eller annen kriminell handling, der kriminelle har fått tak i sensitiv informasjon slik som kortnummer og lignende”, sier Olav Johannesen i Finanstilsynet til Dinside.

Les om flere tall knyttet til svindel på dinside.no eller i Finanstilsynets ROS-analyse. I sin rapport skriver Finanstilsynet at manglende etterlevelse av retningslinjer for sikkerhet i Internett-betalinger hos betalingstjenesteytere reduserer forbrukerens muligheter til å beskytte seg mot svindel” De fleste norske nettbutikker tar sikkerhet på alvor og gjør at vi handler relativt trygd, men NorSIS skrev i desember i fjor om Netthandel.no sin undersøkelse for 2016 som viste at heller ikke i Norge tar alle nettbutikkene sikkerhet på alvor. Les mer…

Vi i NorSIS søker å komme ut med informasjon som skal trygge din netthandel. På norsis.no og nettvett.no ligger det veiledninger for en tryggere netthandel. Det er veldig viktig at du som kunde undersøker nettbutikkens sikkerhet. 3D-secure tilbyr sterk autentisering når betaling gjennomføres, dette er bare en av mange merkeordninger for trygg netthandel. Ler mer….

Når du skal velge en nettside å kjøpe noe fra, vær obs på nettsider som reklamerer med priser som er dramatisk billigere enn noen andre steder, eller nettsider som tilbyr produkter som er utsolgt overalt ellers. Grunnen til at det de tilbyr er såpass billig eller tilgjengelig, er fordi det du mottar ikke er ekte, fordi det er tyvgods eller en forfalskning, eller så får du ikke noe i det hele tatt. Gjør dette for å beskytte deg selv:

 

  • Forsikre deg om at nettsiden har en ekte e-postadresse eller telefonnummer for salgsspørsmål og generell hjelp. Hvis nettsiden ser mistenkelig ut, ring og snakk med et menneske.
  • Se etter åpenbare varselsignaler som dårlig grammatikk og stavefeil.
  • Vær veldig mistenksom hvis nettsiden ser ut til å være en eksakt kopi av en kjent nettside som du har brukt før, men domenenavnet eller navnet på nettbutikken er litt annerledes. Du er for eksempel kanskje vant til å gå til nettsiden https://amazon.com for all shopping fra Amazon. Da bør du være veldig mistenksom hvis du havner på en nettside som gir seg ut for å være Amazon, med URL-en http://store-amazon.com.
  • Søk på nettbutikkens navn eller URL i en søkemotor, og se hva andre folk har sagt om nettsiden fra før. Se etter utrykk som «svindel», «aldri igjen», eller «falsk». En mangel på anmeldelser er heller ikke et godt tegn, fordi det indikerer at nettsiden er veldig ny.
  • Vær kritisk til hvor du legger igjen kortinformasjon og du må ikke la nettsiden huske all informasjonen du legger fra deg.
  • Bruk kredittkort når du handler på nett.

Husk, bare fordi nettsiden ser profesjonell ut, behøver ikke det bety at den er ekte. Du bør ta deg tid til å undersøke dersom noe ved nettsiden virker mistenksomt. Dersom du føler deg utrygg med nettsiden, burde du ikke bruke den. Istedenfor kan du bruke en godt kjent nettside som du kan stole på, eller en du selv har brukt og kjenner til fra før. Du får kanskje ikke like gode tilbud, men det er mye større sjanse for at du ender opp med et lovlig og godt produkt, og at du slipper betalingsanmerkninger.

Dersom du føler at nettsiden er utrygg og lar være å gjennomfører handelen, er det verste du går glipp av, et godt tilbud

 

Kilder:

Dinside.no: Kortsvindel øker – utenlandske nettbutikker er utfordringen

Finanstilsynet.no: Risiko- og sårbarhetsanalyse 2016

NRK.no: 45.000 bankkort blir sperret

Forbrukerombudet.no: Netthandel, Falske nettbutikker

NorSIS.no: Netthandel.no presenterer en fersk undersøkelse om norske nettbutikker

Nettvett.no: Merkeordninger for trygg netthandel

OUCH: Sikker netthandel