Klikksvindel på Facebook


Med jevne mellomrom dukker det opp forsøk på å lure brukere i sosiale medier med blant annet  ”sjokkerende” filmsnutter.

Det spilles gjerne på noe som skal friste og pirre deg til å klikke på en film eller lenke. På Facebook er det i disse dager denne svindelen som sirkulerer: «Da hun var 17 gjorde hun DETTE på videregående, HVER DAG! Skandaløst?».

Men, det finnes ingen film. Seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS forklarer:

– Du klikker, og i neste omgang ønsker bakmennene at du skal dele posten videre slik at den sprer seg. Etter at du har delt den på din Facebookside, blir du lurt til andre – helt tilfeldige sider, forklarer han.

Og det er ikke risikofritt. Hensikten med slike virus-poster er å tjene penger.

– Du kan komme til sider hvor du blir lurt til å kjøpe tjenester – og igjen må oppgi personopplysninger, kredittkort og så videre, sier Sandland.

– Dette er en klikksvindel. Det vil si at posten er laget i den hensikt å tjene penger på at du besøker spesielle nettsider – hvor du igjen kan kjøpe varer og tjenester.

Det er viktig å kunne skille slike svindelposter fra vanlige poster på Facebook, mener it-eksperten.

– Svindlene forandrer seg fra gang til gang, men det de har til felles er hvordan de spiller på fristelser, frykt og tillit. I alle svindler er en eller flere av disse faktorene i kombinasjon. I tillegg blir du bedt om å gjøre «noe mer».

– Slik fungerer det ikke når du deler en video på Facebook. Da kan du se filmen med én gang. Du skal aldri kunne trenge å gi fra deg brukernavn eller passord – eller installere noe for å se en film, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Les hele artikkelen på BisBuzz om dette svindelforsøket her

NorSIS anbefaler:

I hovedsak er det tre metoder svindlere benytter seg av. Fristelser, skremsler og tillit.
Eksempler på fristelser er lovnader om store gevinster, mens skremsler er advarsler om at PC-en er infisert av virus og tillit er epost fra noen du kjenner eller stoler på hvor de ber deg utføre en eller annen handling. Det bør ringe en varselbjelle dersom du opplever at noen spiller på en av disse faktorene. Dette kombinert med at de forsøker å få deg til å gjøre noe, for eksempel gi fra deg personlig informasjon, installere et program eller klikke på en lenke i en epost for å oppgi personopplysninger eller verifisere disse

Les mer om ulike typer svindelforsøk her:

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.