Løsepengevirus er en økende trend


En ny rapport fra antivirus-leverandøren Kaspersky melder at løsepengevirus er en økende trend.

I en nyhetsoppdatering fra forrige uke skriver Kaspersky Lab at de har merket at løsepengevirus er en økende trend.
Løsepengevirus, kjent som ransomware på engelsk, er en type skadelig programvare som krypterer filene til offeret, og krever løsepenger for å gjøre dem tilgjengelige igjen. Angrep med løsepengevirus kan rettes mot enkelte typer bedrifter, eller spres vilkårlig til alle og enhver gjennom spam-mail eller infiserte nettsteder.

Tallene som Kaspersky har offentliggjort viser at antall offer for løsepengevirus økte med 30% i løpet av det første kvartalet i 2016.

I tillegg meldes det om 2900 nye modifikasjoner av løsepengevirus, noe som er en økning på 14% fra siste kvartal. Det viser at det er betydelig aktivitet på dette feltet fra cyberkriminelles side.

Enkelt for de kriminelle

Aleks Gostev, sikkerhetsekspert hos Kaspersky, mener at det er den enkle forretningsmodellen bak løsepengevirus som er grunnen til populariteten blant cyberkriminelle. Når man først har blitt infisert, lar deg seg sjelden gjøre å bli kvitt viruset uten å miste viktig personlig data. I tillegg gir kravet om betaling i bitcoin mer anonymitet for de kriminelle.

Ransomware-as-a-Service

En ny trend er også “Ransomware-as-a-Service” (RaaS), som vil si at kriminelle uten tilstrekkelige kunnskaper for å lage sitt eget løsepengevirus, kan betale andre cyberkriminelle for å få sitt eget, og få hjelp til å distribuere det.

NorSIS anbefaler

Løsepengevirus utnytter ofte sårbarheter i Adobe Flash, Reader og Acrobat, Internet Explorer, Microsoft Office, og Java. Det er derfor veldig viktig å sørge for at både operativsystem og programmer er oppdatert.
Siden en av de foretrukne metodene for å spre løsepengevirus er med spam og phishing på e-post, er det viktig å være på vakt ovenfor mistenkelige e-poster.
Det et også viktig å ha en god og pålitelig antivirus-program, da dette kan hjelpe til med å luke ut mange av de mer kjente løsepengevirusene.

Les mer

Nettvett.no: Løsepengevirus
Nettvett.no: Ti tips for sikrere PC-bruk
Info security: Ransomware Spikes 14% in Q1
Kaspersky Lab: Ransom Aware
Nettvett.no: E-postvett