Kan ikke leve uten deg…..


Nettsvindel kan utføres på mange måter, datingsvindel er et økende fenomen.

Mange mennesker møter sin utkårede på nett, dette er blitt en vanlig møteplass i dag. Det kan være via datingsider eller via sosiale medier som Facebook.

Felles for datingsvindel er at svindleren bygger opp tillit hos offeret over lang tid, gjerne over år. På den måten får svindleren mye informasjon om sitt offeret og har nok informasjon til å manipulere og kontrollere. Målet er få offeret til å overføre penger, på bakgrunn av tåredryppende historier. Første spørsmål om penger er gjerne små beløp, deretter øker summen. Personer som ikke er bemidlede har i enkelte tilfeller utført kriminelle handlinger for å skaffe penger, som underslag.

En falsk profil som ofte benyttes er en soldat, gjerne offiser, som er stasjonert i utlandet. Han har tjent sitt land over lang tid, men har ikke penger til for eksempel å besøke sin sønn i Norge, som gjerne er syk i tillegg. For å overbevise sitt offer har svindleren gjerne hotellbestillinger som viser at han har vært i Norge og har tilknytning til Norge. Dette kan være bestillinger gjort for eksempel via tjenester som hotels.com. Ofte benytter svindleren fraser som ”dette må være skjebnen at vi to møttes” eller ”jeg kan ikke leve uten deg”. Offeret som plukkes ut har gjerne vært i en sårbar situasjon i livet og har ifølge forskning høye tanker om kjærlighet.

Det er kanskje ikke så rart man blir lurt. Skal man møte en fremtidig kjærlighet må man vise tillit og være uten fordommer. Det er nettopp dette svindleren utnytter. Ofre for datingsvindel blir ofte stigmatisert av sine omgivelser. Det er en viktig erkjennelse at de aller fleste kan bli svindlet i en eller annen form. Ofre utvikler gjerne et kjærlighetsforhold til svindleren og det kan være vanskelig å bryte ut av forholdet. Det er derfor viktig å gi en hjelpende hånd til ofrene, og ikke være dømmende.

 

NorSIS anbefaler:

  • Sjekk profilen til den du møter på nett, de kan være falske
  • Ikke overfør penger hvis du er i tvil om dette er en reell person
  • Alle kan bli svindlet på nett, ikke vær fordømmende ovenfor venner, familie og kollegaer
  • Anmeld til politiet hvis du oppdager at du er svindlet

 

Les mer:

E24

Leicester University

Hvordan slette profiler på datingsider – Slettmeg