Ikke la deg lure av telefonsalg


Som næringsdrivende blir du tilgjengelig, og du har ikke det samme rettsvernet som en forbruker.Mange har opplevd at de har mottatt telefoner med ulike tilbud like etter at de har registrert sitt enkeltpersonforetak i Brønnøysundregisteret.
En god regel er å aldri akseptere noen former for tilbud over telefon. Be om skriftlig tilbud uansett om det påstås at tilbudet kun er gyldig “akkurat nå”.

På TV2 hjelper deg sist uke hører vi om en musiker som ble forledet til å oppgi kredittkortnummeret sitt og opplevde forsøk på trekk fra kortet allerede mens samtalen pågikk. Med en ordlegging som gir inntrykk av at man ringer fra Brønnøysundregistrene, uten faktisk å benytte deres navn, forledes mange til å akseptere et tilbud om å etablere et NUF (Norsk avdeling av utenlandsk Foretak).

Denne typen selskap er utspekulerte, holder selv til utenfor norsk jurisdiksjon,  og utnytter folk i en ny og usikker situasjon. Det er viktig å aldri oppgi betalingsinformasjon og personopplysninger over telefon, om det ikke er du selv som har tatt initiativ til samtalen.

I tillegg til å bli utsatt for direkte tap der og da, kan man utsette seg for at oppgitte personopplysninger blir solgt videre. I 2004 passerte datakriminalitet global narkotikahandel i følge en rådgiver i det amerikasnke justisdepartementet. Tallet hun oppgav den gangen var 105 mrd. dollar. Symantec skrev i årskiftet 2011/2012 at datakriminalitet beløp seg til 336 mrd dollar årlig. Svindel, og spesielt med støtte fra internetts mange muligheter og åpne informasjonselementer gjør dette stadig enklere.

Det er informasjonen som er verdien din.
Ta godt vare på den!

Er du utsatt for ID-tyveri, les mer på www.idtyveri.info
Prøv også vår selvtest for næringslivet eller for forbrukere.

11. -12. februar arrangeres IDentitet 2014, meld deg på!