Hvordan sikre din egen Identitet?


ID-tyveri er en kriminalitetsform vi ser veldig mye av. Vi ønsker å gjøre deg oppmerksom på hva du kan gjøre for å sikre din egen identitet, og hva du må gjøre dersom du oppdager at du har blitt utsatt for et ID-tyveri. Kurset er gratis for alle!

Tenk deg at du en dag skulle betale for matvarer i butikken, eller en kopp kaffe på en kaffebar. Du sjekker jakkelommen for å finne frem bankkortet, men lommen er tom. Tankene går i revers og du lurer på hvor du kan ha lagt igjen kortet ditt. Når du kommer hjem ringer du banken og sperrer kortet. Etter noen dager får du tilsendt nytt kort i posten og alt er som før du mistet det.  Etter 14 dager får du et gjenpartsbrev for en kredittvurdering i postkassen. Du tenker ikke spesielt over dette, og kaster brevet. Tre måneder senere får du et inkassovarsel for en ubetalt regning. Du kjenner ikke til butikken som har sendt deg fakturaen, og tenker dermed at dette må være en feil. Når du kontakter butikken viser det seg at noen har kjøpt en vare i ditt navn hos en nettforhandler og fått denne sendt og utlevert via posten. Nettforhandleren ønsker nå pengene for varen. Du har blitt utsatt for ID-tyveri.

I dag er identitetstyveri blitt et problem i samfunnet og svært mange rammes av denne typen kriminalitet. Sammen med Skatteetaten gjør NorSIS en årlig undersøkelse hvor ca. 150.000 personer over 18 år har sagt de har vært utsatt for identitetstyveri de siste to årene. Dette tallet har ikke endret seg siden 2013. I tillegg viser politiets egen innbyggerundersøkelse at identitetstyveri er noe av det befolkningen er aller mest redd for. Dette gjør det viktig for oss å ta denne typen kriminalitet på alvor.

 

I samarbeid med Buypass AS har vi i Norsk senter for informasjonssikring utviklet et gratis-kurs som skal gi deg innblikk i:

  • Hvordan skjer et ID-tyveri og hvordan det kan føles på kroppen å bli utsatt for det?
  • Hva er et ID-tyveri, og hvordan defineres det?
  • Hvordan kan et ID-tyveri ramme deg?
  • Hvordan minsker du risikoen for å bli utsatt for ID-tyveri?
  • Hvilke faresignaler kan være tegn på at du er utsatt for et id-tyveri?
  • Hva gjør du dersom du har blitt utsatt for ID-tyveri?

 

Kurset består av 8 leksjoner som vil ta ca. 7-8 minutt å gjennomføre hver.

Du finner hele kurset: https://nettvett.no/kurs/hvordan-sikre-din-egen-identitet/

 

Vi ønsker å takke cxLoyalty for deres bidrag til utviklingen av dette kurset.

Dersom du har en tilbakemelding på kurset, eller savner et tema eller informasjon, send oss en epost på post@nettvett.no.