Hancitor-trusselen øker i Norge


Computerworld skriver i dag at skadevaren Hancitor, som installerer banktrojanere og gisselprogramvare på infiserte maskiner, fyker oppover på trussel-listene – også i Norge. Dette basert på ny statistikk fra Check Point.

I en artikkel skriver Check Point ut i fra sin nye statistikk at Hancitor for første gang er inne på top fem “Most Wanted” malware i Check Point sin globale “Threat impact index” for februar. Hancitor inneholder skadevare som banktrojanere og ransomware, og klatret 22 plasser etter mer enn en tredobling av sin globale utbredelse de siste tre måneder.

Denne skadevaren er også kjent under navnet Chanitor. Du mottar en e-post med et office dokument som vedlegg, gjerne word eller excel. Disse dokumentene inneholder makroer. Dersom du aktiverer makroen vil skadevaren bli installert.

Også norsk brukere må nå beskytte seg mot den skadelige programvaren, som allerede er hoppet opp på sjetteplass på listen over de mest utbredte skadevarene som rammer norske datamaskiner skriver Computerworld.

Vider viser de til at Norge sank tre plasser på listen over land som ble hardest angrepet av skadelig programvare i februar. Norge gikk ned fra 63. til 66. plass. Ut fra forrige måned var dette en beskjeden endring på listen ut fra at Norge i forrige måned gikk hele 19 plasser nedover på listen.

Det vises også til at de mest risikable områdene fortsatt er land i det vi gjerne kaller den tredje verden. I februar ble listen toppen av Zambia, Malawi og Cambodia.

NorSIS anbefaler at gjør det vi kan for å beskytte oss mot å bli infisert. Dette kan vi gjøre gjennom å holde operativsystem og sikkerhetssystemer oppdatert til de nyeste versjonene. Som en generell regel er det også bra å være skeptisk til lenker og programmer som du mottar på epost. Ikke klikk om du er i tvil. Det er også viktig å ha backup dersom ulykken er ute. Denne er viktig at ikke er knyttet til ditt nettverk på en slik måte at også backup´en blir kryptert. Les mer om løsepengevirus her……

 

Kilder:

Computerworld “Hancitor-trusselen øker i Norge”

Check Point “Hancitor makes first appearance in top finve most wanted malware in Check Point´s February Global Threat impact index”