Google tvinger apper til å opplyse om bruk av personlig info


Telenor gikk i går ut å varslet om at Google skal begynne å advare brukere om apper og nettsteder som samler inn og benytter seg av personlig informasjon uten at de opplyser brukeren om dette. Dette skal skje i slutten av januar. Dette kan f.eks. dreie seg om telefonnummer og epost-adresser. Apper som bruker denne typen opplysninger må også begynne å opplyse om dette og ha en egen personvernerklæring i appen.

Google setter søkelyset på uønskede og skadelige Android-apper med en ny satsning som vil vise advarsler på applikasjoner og på tredjeparts nettsteder som distribuerer apper som samler personopplysninger uten brukerens samtykke.

Satsningen er en utvidelse av Google Safe Browsing-teamets oppdrag for å håndheve selskapets nylig oppdaterte ”Unwanted Software Policy” for Android-enheter, som ble annonsert i august. Google sier at de fra januar av vil begynne å levere advarsler til brukere av apper og nettsteder som anses å være i strid med retningslinjene sine.

Google´s Safe Browsingteam v/ Paul Stanton har uttalt at apper som håndterer personlige brukerdata (for eksempel telefonnummer eller e-post), eller enhetsdata nå må begynne å opplyse om dette, og ha en egen personvernerklæring i appen. Hvis en app samler inn og overfører personopplysninger som ikke er relatert til funksjonaliteten til appen, må appen fremme for brukeren hvordan brukerdataene skal benyttes samt innhente et bekreftende samtykke.

Google sitt fremstøt på dette området kommer etter et travelt år med flere tilfeller av apper i Google Play som bryter med brukerens personvern. I forrige uke fant Google Play spionprogrammer kalt Tizi på apper som lå ute på Google Play-markedet. I august avdekket de at tre meldingsapper i Google Play-butikken inneholdt spionprogremmer av typen SonicSpy. Disse ble også fjernet. Og i det siste har Google bannlyst apper som inneholder villedende eller forstyrrende annonser. Annonser må kun vises i appen som leverer dem. Google anser annonser som leveres i appen, som en del av den. Annonsene som vises i appen din, må overholde alle retningslinjene Google stiller krav om å følge. Tredjeparts appbutikker og utviklere som distribuerer apper via Google Play, må følge retningslinjer for hvordan man håndterer personvernadvarsler og brukeropplysninger.

 

Les artikkelen i sin helhet samy mer om Google Safe Browsing her…