Google Chrome får tre tiltak mot omdirigering til uønskede nettsider


I dag skrev Digi.no om onsdagens kunngjøring fra Google om at de i deres kommende versjoner av Chrome gradvis vil rulle ut flere forskjellige tiltak for å beskytte sine brukere mot uønsket og uventet innhold i nettleseren. Det er spesielt uønsket omdirigering til andre nettsider som Google vil til livs.

Digi.no har tatt for seg tiltakene Google har gjort for å utvide beskyttelsen til brukerne av Google Chrome på nett. I et blogginnlegg har Produktsjef for Chrome, Ryan Schoen fremmet at brukerne av Chrome har gitt tilbakemeldinger på hovedsakelig tre forskjellige typer uønsket omdirigering. Digi fremstiller Schoen  og Chrome sine svar på tilbakemeldingene.

Det første problemet Google tar tak i er når en nettside navigerer til en ny og uønsket side uventet og tilsynelatende uten noen åpenbar årsak. Dette skyldes ifølge Google ofte tredjepartsinnhold som er en del av nettstedet, og uten at nettstedets eier har hatt noen intensjon om å videresende sine brukere. For å bøte på dette og sørge for at leseren får forbli på nettsiden de var på, vil Chrome 64 vise et informasjonsfelt i stedet for at siden omdirigerer uten forvarsel. Informasjonsfeltet som dukker opp vil vise en beskjed i følgende stil: «Success! The navigation was blocked.» Merk at dette hovedsakelig gjelder innhold som er tagget som et iframe-element i nettsidens HTML-kode.

Et annet problem Chrome-brukere ofte rapporterer om, er at man trykker på en lenke, og at den åpner nettstedet i en ny fane – mens vinduet eller fanen du var i, navigerer til en annen og uønsket side. Produktsjef Schoen skriver at nettsider som oppfører seg slik, i praksis forsøker – og lykkes med – å omgå Chromes innebygde popup-blokkering. Popup-blokkeringen til Chrome 65 vil ifølge Schoen oppføre seg slik, dersom nettstedet prøver å omdirigere fanen du var i:

1. Avdekke oppførselen.
2. Utløse at en informasjonsbar vises.
3. Hindre at fanen med nettstedet man trykket på lenke fra blir omdirigert.

Et tredje problem Chrome-brukerne ifølge Schoen ofte innrapporterer, er at lenker til tredjepartsnettsteder ofte er forkledd som video-avspillingsknapper. I tillegg er det visse nettsteder som har transparente overlegg som fanger alle klikkene dine når du tror du klikker på noe annet. Slike uforvarende klikk åpner gjerne nye uønskede vinduer eller faner, eller laster ned uønsket innhold. Fra og med tidlig januar neste år vil Chromes innebygde popup-blokkering hindre at slikt villedende innhold vil åpne nye faner og vinduer.

I tillegg kunngjorde Chrome samtidig det de kaller «Abusive Experiences Report». Dette verktøyet gjør at de som driver nettstedet skal kunne se tilbakemeldinger om uønsket og uventet innhold på nettstedet sitt, direkte fra brukerne. Eierne av nettstedet kan dermed fjerne uønsket innhold. Dersom de ikke tar grep inne 30 dager, vil Chrome automatisk hindre at nye vinduer og faner kan åpnes fra nettstedet.

 

Kilde:

Produktsjef for Chrome  Ryan Schone: Chromium Blog, Expanding user protection on the web 08.11.17

Digi.no: Chrome får tre tiltak mot omdirigering til uønskede nettsider