Før du drar på reise


Tenk også på viktige tiltak før du drar på sommerferie.

Mange har i dag med seg mange enheter for å behandle og lagre informasjon og bilder på, som PC, mobiltelefon, nettbrett og kamera. Det er viktig å tenke på hvordan du sikrer deg, informasjonen og utstyret underveis. Her er noen råd i forkant av reisen.

Planlegge reisen

Noen land krever at du søker om visum. Skal du til USA må du sende inn ESTA-skjema før reisen. Dette koster noen få kroner. Svindlere utnytter dette og forsøker å lure deg til å betale mer ved å opprette nettsider, som tilsynelatende er de offisielle sidene for å søke om visum eller ESTA. Avisen Gudbrandsdølen Dagningen skriver om en familie som ble svindlet for flere tusen kroner ved visumsøknad.

Sjekk nøye hvor du skal søke, ved f eks å spørre reiseselskapet eller å sjekke med ambassaden.

Sikre PC-en før du drar

  • Ta sikkerhetskopi før du reiser, slik at du ikke mister viktige bilder, dokumenter og annen informasjon for alltid, dersom uhellet er ute. Sjekk også at sikkerhetskopien fungerer.
  • Oppdater alle programmer på PC, nettbrett og mobil, så er du mindre sårbar for f eks virus
  • Sikre PC, nettbrett og mobil med et passord/ PIN-kode.

Les mer

Gudbrandsdølen Dagningen

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.