FIFA-svindel rettet mot barn


Barn blir utsatt for svindelforsøk i spill-miljøer, hvor de lokkes med gratis spill-valuta. Svindlernes mål er foreldrenes penger.

Fredag 19. januar omtalte NRK en sak hvor en svindler forsøkte å få en 9-åring til å oppgi morens bankkort-opplysninger.

Svindleren lokket 9-åringen med gratis FIFA-coins. FIFA coins er en slags myntenhet i de populære FIFA-fotballspillene. FIFA coins kan brukes for å skaffe seg fordeler, som f.eks. de beste fotballspillerne på lagene sine. Vanligvis kan FIFA coins kjøpes for ekte penger.

9-åringen ble kontaktet over Instagram fra en brukerkonto ved navn “freefifa18coins4you“. Brukeren hevdet at 9-åringen kunne få gratis FIFA coins dersom han tok bilde av begge sider av bankkortet til en av foreldrene. 9-åringen spurte imidlertid moren sin først om dette var greit, og slik ble svindelen avverget.

Da moren undersøkte kontoen fant hun ut at den hadde rundt 2000 følgere, for det meste andre gutter på omtrent samme alder som hennes sønn, men også eldre. Hun rapporterte kontoen til Instagram, og den ble fjernet.

Ida Dahl Nilssen i Kripos har følgende å si om saken:

Barn er ekstra utsatt fordi kriminelle tilpasser seg de spillene og appene som barn bruker. De orienterer seg om hvor barn ferdes og omstiller seg raskt. Så akkurat hvor kriminaliteten skjer, vil flytte seg etter hva som er populært.

NorSIS anbefaler at foreldre engasjerer seg i barnas nett-hverdag, med spill og med annet, og snakker med dem om det de opplever. Da etablerer de seg som en trygg havn for barna om de lurer på noe eller opplever noe ugreit.

Kilde: NRK Østlandssendingen – Er det OK at jeg sender bilde av kredittkortet ditt, mamma?