Falske konkurranser på Facebook


Falske konkurranser florerer på Facebook. Denne uken har vi sett mange tusen nordmenn dele konkurransen der det angivelig loddes ut en Tesla Model S til en heldig vinner. Det er ikke vanskelig å forstå at man blir fristet til å delta, og det kan vel ikke skade å prøve lykken?

Saken er at det finnes også mange seriøse aktører som promoterer sine konkurranser og tilbud på Facebook og i andre sosiale medier. Det er derfor ikke alltid lett for en vanlig forbruker å skille mellom de seriøse og useriøse tilbudene.

Hvordan gjenkjenne falske konkurranser på Facebook

La oss bruke ukens eksempel med den falske konkurransen fra “Tesla Norge” (se bildet nederst). For det første er ikke dette en verifisert side. Hvis man besøker den offisielle siden til Tesla på Facebook, så ser man et rundt blått ikon med en hvit hake ved siden av navnet til siden: https://www.facebook.com/tesla/. Konkurransen er heller ikke omtalt på hovedsiden til Tesla og dette er et klart tegn på at konkurransen er falsk. Det er også lite informasjon om Tesla på den falske siden. Dette samt at den inneholder få innlegg, kun ett, tyder på at siden er opprettet nylig kun for dette formålet.

Man blir bedt om å like og dele konkurransen, samt å tagge venner for å delta. Dette er i strid med Facebook sine regler for konkurranser.

Kanskje er man i utgangspunktet litt skeptisk og tenker at dette virker for godt til å være sant. Da er det gjerne det! Kanskje tenker man likevel at det ikke er så farlig å prøve. Hva kan gå galt? Konsekvensene kan for eksempel være at man blir lurt inn i et dyrt abonnement, man gir fra seg personlige opplysninger, eller man blir bedt om å logge inn på nytt på en falsk Facebook side og brukernavn og passord kommer på avveie. Deler du en falsk konkurranse med dine venner, som deler videre med sine venner igjen osv… så når svindlerne ut til mange potensielle ofre.

Les vår veiledning på nettvett: https://nettvett.no/falske-konkurranser-pa-facebook/

skjermbilde-2016-11-18-kl-16-35-53

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.