Endringer i Facebook


Facebook har lansert en ny søketjeneste “Graph Search”, som gjør det enkelt å finne andre personer.

Når manstarter å bruke en tjeneste og et sosialt medium, tar man det gjerne betingelsene og de mulighetene og begrensningen som ligger der i dag. Med den nye søketjenesten vil det bli enklere å finne personer basert på sivilstatus, bosted og ting man har klikket «liker» på. Den britiske bloggeren Tom Scott har lagt ut flere skremmende eksempler på hva Facebook-søket kan brukes til:

  • Et søk på «gifte mennesker som liker prostituerte» ga en lang navneliste med bilder. Og linker til ektefellene deres.
  • Søk av typen «familiemedlemmer til mennesker som bor i Kina og liker Falun Gong» ga også en lang liste, som potensielt kan være et skummelt verktøy i hendene på myndighetene.
  • Søket «single kvinner som bor i nærheten og liker menn og liker å drikke seg fulle» ga nærmest en à la carte-meny for menn som er ute etter den slags.

Facebook frigjør ikke ny informasjon om deg, men det blir lettere å søke. Tjenesten har foreløpig liten utbredelse i Norge.

NorSIS fikk gjennom henvendelsen Slettmeg 7.000 direkte henvendelser i 2012, på informasjon og bilder man ønsker bistand til å fjerne. Stadig nye tjenester utnytter bilder og informasjon om deg, personliggjør de og tilgjengeliggjør de, på en måte du ikke hadde tenkt på eller villet i utgangspunktet. Vi får ofte henvendelser fra personer som trodde bildene eller informasjonen skulle bli holdt konfidensiell, men så ble de offentliggjort.

NorSIS anbefaler

Tenk forebyggende og vurder om bildet eller informasjon du legger ut på Internett eller deler med noen andre, tåler offentlighetens lys.

Gå igjennom det du har publisert på Facebook, også hva du har trykket «liker» på og tenk over om du ønsker at dette skal være offentlig og søkbart.

Gå gjennom dine personverninnstillinger på Facebook og andre sosiale medier.

Les mer

VG.NO

Slettmeg.no sine råd om endring av personverninnstillinger.

Slettmeg.no

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.