Bruk riktig side når du søker visum til USA


Visumsøkere må holde tunga rett i munn når de skal søke visum, hvis ikke kan de ende opp med å betale alt for mye.

De som skal besøke f.eks. USA må søke visum før de kan komme inn i landet. Da er det mange som Googler “ESTA visum” for å finne frem til den rette siden.

Hvert år før ferietidene får NorSIS spørsmål fra folk som oppdager at nettsiden de har søkt visum fra er en tredjepartsside, og at de har betalt mye for tjenesten. De lurer gjerne på hva det er for noe, om de blir lurt til å oppgi personinformasjon, og om det er svindel.

Ingen indikasjon på noe kriminelt

Vi har ikke sett noen indikasjon på at dette er snakk om svindel, selv om praksisen kan sies å være en gråsone.

Flere er redde for at informasjonen de har oppgitt skal misbrukes i f.eks. identitetstyveri, det har vi heller ikke sett noen indikasjon på.

Dyrt og unødvendig mellomledd

De som kontakter oss om dette har ikke brukt den offisielle siden (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/), men har vært inne på en side som har et .us-domene, og er eid av det Florida-baserte firmaet Premium Travel Inc. Offisielle nettsider for USAs statlige institusjoner vil alltid ha et .gov-domene.

På den offisielle siden søker man på vanlig måte, med det vanlige gebyret på 14 dollar, mens på tredjepartssiden koster det 83 dollar (i skrivende stund ca. 700 norske kroner). Tredjepartssiden hevder å spesialisere seg på å håndtere søknader for å “unngå problemer”, men det eneste de gjør er å legge til seg selv som et unødvendig og ekstra dyrt mellomledd. Man er nemlig nødt til å fylle inn alt på egenhånd selv om man søker fra en slik tredjepartsside.