Den internasjonale personverndagen


I dag er det Data Privacy Day, den internasjonale personverndagen.
I den anledningen har Datatilsynet i samarbeid med Teknologirådet presentert sin rapport – Personvern 2014– tilstand og trender.
Datatilsynet er bekymret. De skriver på sine nettsider:
“Vi har aldri levd så sporbare liv som vi gjør i dag. Personopplysningene våre deles daglig med en rekke virksomheter. I jobbsammenheng og privat kommuniserer vi hele tiden på nett og via dingser som samler inn informasjon om oss.

Trangen til å dele informasjon drives av den stadig raskere utviklingen av teknologi. Utviklingen gir oss muligheten til å få bedre og mer tilpassede tjenester, og til kontinuerlig å dele bilder og informasjon i sosiale medier. Teknologien gir også myndighetene mulighet til å avdekke terrortrusler og til å spore opp mistenkte personer.”

Ta konfirmant-testen

Det beste svaret på denne utfordringen er opplæring. Vi har en voksen generasjon som vokste opp “før internett” og vi har en yngre generasjon, som basert på våre tilbakemeldinger er mye mer bevisst på hva de deler med hvem. Når barna til dagens mamma-bloggere blir tenåringer og forstår hva foreldrene hart spredd av personopplysninger, uten å spørre først, kommer vi til å oppleve en del reaksjoner. Vi har tidligere snakket om mamma-testen, at du skal spørre deg selv, om du tror det er greit at mamma ser/leser dette før du publiserer. Jeg tror vi er kommet dit at foreldre nå må ta konfirmant-testen: Hvordan vil min fremtidige 15-åring reagere på denne publiseringen? Er du usikker på svaret, så lar du være. Ungdommen i dag praktiserer grupper og lukkede rom, mens foreldrene fortsatt fyller veggene på Facebook med personlige betraktninger.

NorSIS anbefaler

Vurdere hva du publiserer i åpne sosiale medier, og les Personvernrapporten til Datatilsynet.

Les mer

Personvern 2014-Datatilsynet

I beste mening, veileder om bilder av barn på nett

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.