Dekker du over ditt webkamera?


Sikkerhetseksperter dekker til sine webkameraer. Kameraer kan potensielt fange opp hva vi gjør og hvor vi er.

På konferanser og møter innenfor sikkerhetsområdet har det blitt et vanlig syn å se at webkamera på bærbare datamaskiner blir dekket til. Mark Zuckerberg ble avbildet med dette i The Verge i juni i år. Senere har også FBI direktøren James Comey fremmet tildekking av webkamera. Rådene er klare, gjør det.

Maskinene våres er ofte i bruk på mange arenaer. Dette kan være på alt fra offentlige steder til steder hvor sensitiv informasjon deles i en mer lukket sfære. I disse tilfellene er spørsmålet om vi bryr oss om det store bildet, informasjonen vi deler og hva vi kan ha rundt oss. Det er ingen tvil om at vi etterlater oss mye digitale spor. Bruken av kameraer på telefon, nettbrett eller på din bærbare datamaskin kan potensielt fange opp mye av det vi driver med og hvor vi beveger oss. Angrep med fokus på å benytte enheters kameraer har skjedd, og tiltroen til at LED-lyset ved siden av ditt webkamera skal være en varselindikator er svekket. Kompetente hackere omgår denne lysvarlingen. Kamera blir aktivert uten at du på noen måte blir varslet.

På kontoret eksisterer det i større grad kameraer som kan tiltes slik at man kan se hva som blir skrevet på et tastatur. Dog, det er kun du som får tiltet kameraet og ikke den som ønsker å gjøre deg noe ondt. Webkamera er hovedsakelig utviklet for videokonferanse som gjør at kameraet peker mot brukerens ansikt. Dette er kanskje ikke det mest interessante. Et webkamera kan vise notater eller lignende som står skrevet på en vegg bak deg i det lokalet der du sitter. Dette kan være uheldig. Denne faren er selvfølgelig der også når du selv setter på webkamera

Så kan man stille seg spørsmålet om hvor stort dette problemet egentlig er, vil man ikke kunne få tak i informasjon uansett om man har dekket til kamera eller ikke?

Lite kan fortelle om størrelsen på problemet og det er liten tvil om at kriminelle kan få tak i mye informasjon på andre måter, men som FBI Director Comey sier: ….”jeg håper folk låser sine biler og husdører om natten. Jeg har et alarmsystem, dersom du har det så bør du bruke det, jeg bruker mitt”…….

Hva bør du gjøre?

  • Dekk til ditt kamera. Bruk den muligheten du har til eliminere et problem. Du kan kjøpe små kamerabeskyttere som kan åpnes og lukkes.
  • Det er viktig å ikke dekke over LED-lyset ved siden av kameralinsen. Du må kunne se lyset dersom det er i bruk
  • Dersom du har kamera med tilt, sett dem gjerne i en retning hvor det ikke er mulig å se noe når kamera ikke er i bruk.

Vi i NorSIS tar dette på alvor og tilbyr kameraskjuler i vår nettbutikk.

 

Kilder