Datingsvindel øker


Ofre for datingsvindel ble svindlet for 210 millioner kroner i 2014.

NRK Dagsrevyen har denne uken satt fokus på datingsvindel, som er den form for datakriminalitet som øker mest.

NorSIS opplever en økning i henvendelser knyttet til datingsvindel. Ikke bare fra ofrene selv, men også fra berørte familiemedlemmer og venner som forsøker å gripe inn. Dette spesielt når offeret blir manipulert til å betale svindleren store pengesummer over tid.

For noen blir dette en tragisk skjebne som også innbefatter at de tar opp lån på hus og hytte for å fortsette å kunne betale penger til svindleren – som de ser på som en kjæreste selv om de aldri har møtt vedkommende fysisk.

Peggy S. Heie er seniorrådgiver i NorSIS og sier det er dessverre mange som betaler. Tallene fra Økokrim viser at ofre for datingsvindel ble svindlet for 210 millioner kroner i 2014. NorSIS mener det er grunn til tro at det er store mørketall på dette området.

Det som er nytt nå, er at norske offiserer får sin ID misbrukt til bruk på falske datingprofiler med fullt navn og bilde. Nettsvindlerne – som ofte er utenlandske – gir seg også ut for å være piloter, politimenn, eller ansatte innen oljebransjen.

– Dette er yrkesgrupper vi har tillit til. Dermed er det disse yrkesgruppene som blir brukt for å tiltrekke ofre, sier Peggy S. Heie.

Les NRK – artikkelen i sin helhet her, samt se innslaget på NRK Dagsrevyen med intervju knyttet til datingsvindel.

 

NorSIS anbefaler:

NorSIS sin veiledning viser metodene svindlerne benytter seg av. De forsøker å friste deg, skremme deg eller bygger på tillit. Ulike svindeltyper berører blant annet:

  • Falske merkevarer
  • Ulovlige varer
  • Falske salg
  • Tyveri av personinformasjon
  • Overføring av penger
  • Tilbud om “muldyr”-jobb
  • Betaling av avgift på forhånd

Les mer her.