“Dating-svindel” øker i Norge


Økokrim melder i dag via Aftenposten at nordmenn i fjor sendte ca 200 millioner kroner til svindlere gjennom det som  kalles «dating-svindel».
Det vil si at hver person i gjennomsnitt sendte litt over 1,6 millioner kroner til svindlere i utlandet. I 2010 lå det samme beløpet på rundt 100 millioner kroner. Rådgiver Anne Dybo i Økokrim mener det i tillegg er store mørketall. Dette knyttes til at det for mange er en personlig tragedie for de som blir lurt – både følelsesmessig og økonomisk.

“Dating-svindelen” starter ved at en fremmed tar kontakt via sosiale medier eller på andre måter. Over tid blir tillit etablert, man blir følelsesmessig engasjert og det er da svindlerene ber om penger. I følge Økokrim er den mest brukte historien nå, om en amerikaner som er stasjonert i Afghanistan og trenger penger til å kjøpe seg fri fra kontrakten. For å få tak i penger kan truslene etterhvert bli ganske harde og intense.

NorSIS anbefaler:

–          Lytt til oppdaterte råd om økonomisk kriminalitet fra Økokrim: http://www.okokrim.no/okokrim-raad
–          Vær svært skeptisk dersom noen man har møtt på Internett ber om penger.
–          Kontakt www.slettmeg.no dersom du opplever å bli krenket / truet på internett.
–          Anmeld til politiet dersom du mener du er utsatt for svindel som beskrevet og ta vare på all kommunikasjonen du har hatt   som dokumentasjon.